Google Photos slao privatne video zapise krivim korisnicima

Prilikom korištenja alata za preuzimanje kompletne baze podataka sa servisa Google Photos krajem studenog prošle godine neki su korisnici dobivali – tuđe video arhive

Sandro Vrbanus srijeda, 5. veljače 2020. u 06:00

Google je danas poslao obavijest određenom broju korisnika o tome da su pomiješali arhive njihovih fotografija na cloud servisu Google Photos. Zahvaćeni ovim propustom primarno su korisnici koji putem ovog servisa arhiviraju medijske sadržaje, a između 21. i 25. studenog prošle su godine pokušali preuzeti cijelu svoju arhivu fotografija i videa (uslugom Google Takeout). Neki podaci iz arhiva namijenjeni za preuzimanje greškom su, naime, završili kod drugih korisnika.

Određeni su korisnici tako na korištenje dobili video zapise koje su na Googleovu uslugu pohrane u oblaku pospremili drugi ljudi, što je prilično ozbiljan propust koji narušava privatnost korisnika. Iz Googlea napominju da je problem trajao tek nekoliko dana i da je ubrzo ispravljen. Dakako, potencijalno oštećenim korisnicima uputili su i riječi isprike.

Napomenuli su i da je ovim problemom bilo zahvaćeno manje od 0,01% korisnika koji su izvozili arhive na Google Takeoutu, te kako su im se primatelji pomiješali samo u slučaju manjeg broja video zapisa.