Ovoga tjedna pokreće se Finin platni sustav za trenutačne transakcije

Novi sustav naziva se NKSInst, a bankama će omogućiti izvršenje međubankovnih instant plaćanja u kunama u standardnom roku od najduže 10 sekundi

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 26. listopada 2020. u 11:50

Fina je razvila platni sustav NKSInst koji omogućava prijenos novčanih sredstava s računa platitelja na račun primatelja gotovo odmah, u svega nekoliko sekundi u bilo koje doba dana. Ovaj sustav najavljen je kao rješenje kojim bi hrvatski građani mogli dobiti mogućnost prebacivanja novca s računa na račun korištenjem, primjerice, broja mobitela umjesto IBAN-a primatelja. Osim toga, omogućit će se i bankama koje prihvate NKSInst da međubankovne transakcije za svoje klijente provode i vikendima i noću, a ne samo radnim danima kao do sada.

Uspostavom instant plaćanja platitelju se osigurava brza provedba transakcija s bilo kojeg mjesta i u bilo koje vrijeme, dok primatelj plaćanja može raspolagati primljenim sredstvima u nekoliko sekundi, ostvariti bržu isporuku robe ili usluga, bržu naplatu isporučenog proizvoda ili pružene usluge te bolje upravljati likvidnošću. Maksimalni iznos pojedine instant platne transakcije postavljen je na 100.000 kuna.

Instant transakcije 24/7/365

Primjena instant plaćanja omogućit će korisnicima hitna plaćanja, kod npr. online kupovine, slanja novca članovima obitelji ili prijateljima, kod podjele računa u restoranu, isplati plaće, honorara, hitnih osiguranja i drugih plaćanja računa i ostalih potraživanja. Pitanje je samo tko će i kada sve prihvatiti novi sustav i ugraditi ga u svoje aplikacije. Trenutačno su sudionici NKSInst platnog sustava Hrvatska poštanska banka d.d., Partner banka d.d. i Privredna banka Zagreb d.d.

Iz Fine kažu kako su ga razvili koristeći vlastiti know-how i da je novi sustav primjer najbrže uspostavljenog nacionalnog sustava ovog tipa u Europi. Sustav će zaživjeti od četvrtka, 29. listopada, nakon što mu je Hrvatska narodna banka prije nekoliko dana izdala odobrenje za rad.

NKSInst osigurava izvršenje platnih transakcija u skladu sa standardima SEPA instant platne sheme koja se za eurska plaćanja primjenjuje u državama članicama EU-a. S datumom uvođenja eura kao službene valute u RH, navedeni platni sustav bit će usklađen sa svim standardima za eurska plaćanja, kažu iz HNB-a.