Putem novog portala lakše do svih dokumenata i informacija iz državne uprave

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva pokrenuo je novi portal Središnjeg kataloga službenih dokumenata i informacija Republike Hrvatske, kao jedinstveno mjesto za pristup brojnim sadržajima

Sandro Vrbanus petak, 24. studenog 2023. u 06:00

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva (SDURDD) je pokrenuo obnovljeni internetski portal Središnjeg kataloga službenih dokumenata i informacija Republike Hrvatske. On je razvijen u sklopu projekta "Uspostava integralnog sustava za upravljanje službenom dokumentacijom Republike Hrvatske", sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda i dostupan je javnosti na već poznatoj adresi.

Nove funkcije na istom mjestu

Središnji katalog već dugi niz godina omogućava korisnicima trajnu dostupnost službenih dokumenata i informacija u svrhu informiranja i ponovne uporabe. Razvojem integralnog sustava za upravljanje službenom dokumentacijom i informacijama osuvremenjeno je javno korisničko sučelje. Ono sada nudi pretraživanje i pregled zbirki dokumenata Središnjeg kataloga kroz novu semantičku tražilicu i modernizirane prikaze zbirki prema metapodacima, relevantnima za opis službene dokumentacije.

Ukoliko se korisnik odluči na portalu registrirati putem Nacionalnog identifikacijskog i autentifikacijskog sustava (NIAS), moći će pomoću vlastitog korisničkog sandučića dostaviti zahtjev ili upit vezan uz službene dokumente odnosno preuzeti za njega pripremljene sadržaje. Tijelima javne vlasti biti će pak omogućeno da putem korisničkog sandučića dostave službeni primjerak dokumenta u Središnji katalog.

Poboljšana tražilica

Semantička tražilica, koja je sada integrirana u portal, omogućava indeksiranje i pretraživanje pravnih propisa, međunarodnih ugovora, glasila tijela lokalne samouprave i drugih službenih dokumenata Republike Hrvatske u potpunosti ili dijelom napisane na hrvatskom jeziku. Prirodni je nasljednik morfološki osjetljive tražilice CADIAL pomoću koje su se na stranicama Središnjeg kataloga službenih dokumenata RH više od deset godina pretraživali pravni propisi.

U razvoju semantičke tražilice iskorišten je napredak u području obrade prirodnog jezika i strojnog učenja, sve u svrhu boljeg korisničkog iskustva pretrage službene dokumentacije, kažu iz SDURDD. Krajnjem korisniku omogućeno je da osim pravnih propisa sada po punom tekstu pretražuje i ostale kolekcije Središnjeg kataloga – međunarodne ugovore, lokalne glasnike i ostale službene dokumente tijela javne vlasti. Rezultati takvog pretraživanja su liste kontekstualiziranih zapisa koji će korisniku omogućiti ne samo pristup tekstu dokumenta već i metapodacima koji ga opisuju, poveznicama na srodne ili temeljne dokumente, neslužbene prijevode ili pročišćene verzije.