Apple prvi puta izdao "brzi sigurnosni odgovor" za iOS, iPadOS i macOS

Korisnicima, naviknutima na nove verzije i poneku sigurnosnu nadogradnju, vjerojatno je čudno izgledala hitna zakrpa koju je Apple pustio u javnu distribuciju tijekom vikenda. Pojašnjavamo o čemu se radi

Sandro Vrbanus utorak, 2. svibnja 2023. u 15:24

Appleov iOS 16 koristi se na iPhoneima posljednjih nekoliko generacija, sve od modela 8 ili X, lansiranih krajem 2017. godine. Od svojeg službenog lansiranja ovaj je iOS dobio, kako to obično biva, nekoliko manjih nadogradnji i sigurnosnih zakrpa, došao je do brojčane oznake 16.4.1, da bi protekloga vikenda korisnicima bila ponuđena neuobičajena hitna zakrpa.

Nju Apple nije nazvao, kako bi se možda očekivalo, brojčanom oznakom 16.4.2, niti ju je označio kao softversku nadogradnju (Update). Naprotiv, pred korisnike je stavljeno ažuriranje nazvano "Rapid Security Response" (brzi sigurnosni odgovor), novi oblik hitne, važne, ali manje nadogradnje operacijskog sustava. Službeno, mobiteli nadograđeni s ovom verzijom koriste iOS 16.4.1 (a).

Objavljeno malo detalja

Iz kompanije su objasnili kako je ovo novi način isporuke važnih sigurnosnih ažuriranja, između dvaju ciklusa redovnih nadogradnji OS-a. Primjerice, ovakvi će se brzi sigurnosni odgovori koristiti za krpanje propusta u Safariju, WebKitu ili drugim sistemskim bibliotekama, u slučajevima kada je potrebno brzo zaustaviti širenje nekog napada ili iskorištavanja softverskog propusta.

Kad je riječ o specifičnostima najnovije zakrpe, Apple je prilično štur u svojem objašnjenju: napisali su tek kako ona rješava određene aktualne sigurnosne probleme. Budući da je puštena u distribuciju na ovaj način, smatra se kako ispravlja propust koji se već koristi za određene napade. Ista zakrpa dostupna je za iPadOS 16.4.1 te macOS Ventura 13.3.1, koji će također dobiti oznaku (a).

Prvo plasiranje ovakvog ažuriranja za Apple nije prošlo bez problema – u prvim satima korisnicima, koji su ga pokušali preuzeti i instalirati, javljala se neobična greška. Uređaji su zaustavljali nadogradnju uz objašnjenje da "nisu povezani na Internet", iako su zakrpu netom prije toga preuzeli upravo s Interneta. No, ubrzo je i to riješeno, a svima bi novi iOS, iPadOS i macOS trebali postati dostupni ovih dana.