Hakeri napali Revolut i ukrali podatke više od 50.000 korisnika

Alternativna digitalna banka, vrlo popularna i u nas, doživjela je prije nekoliko dana hakerski napad u kojem je oko 50 tisuća korisničkih računa djelomično kompromitirano

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 19. rujna 2022. u 17:52

Opasnosti kibernetičkog kriminala na svojim leđima ovih je dana osjetio i Revolut, alternativna digitalna banka i fintech institucija, čije su usluge popularne i među korisnicima u Hrvatskoj. Naime, nešto više od 50 tisuća njihovih korisnika dobilo je e-mail upozorenja o tome da su im ukradeni određeni privatni podaci.

Prema podacima u toj poruci, napad je bio vrlo usmjeren i ograničen, a neovlaštena treća strana slijedom toga je uspjela nakratko pristupiti određenim privatnim podacima Revolutovih korisnika. Napad je vrlo brzo otkriven i zaustavljen, kažu, a korisnici čiji su podaci kompromitirani ne moraju poduzimati nikakve korake – osim pripaziti se navale phishing poruka i socijalnog inženjeringa.

Novac je siguran

Naime, ukradeni podaci uključuju imena, e-mail adrese, kućne adrese, brojeve telefona, kao i ograničene podatke o korisničkom računu i karticama. Financije, poručuju iz Revoluta, nikome nisu ugrožene. Napad je zahvatio 0,16% njihovih korisnika, odnosno njih točno 50.150. Od toga ih je iz Europskog ekonomskog područja (EEA) 20.687, navodi litavska agencija za zaštitu osobnih podataka.

"Iako vam je novac siguran, mogli biste biti pod većim rizikom od prevare. Preporučamo da budete posebno oprezni kod sumnjivih aktivnosti, uključujući bilo kakve sumnjive e-mailove, telefonske pozive ili poruke", poručuju zahvaćenim korisnicima iz Revoluta, a slično upozorenje objavio je i nadležni regulator.