Hrvatske korisnike e-mailom napada trojanac Emotet

U posljednjih nekoliko dana CERT je zaprimio veliki broj prijava vezanih za zlonamjerni sadržaj Emotet, pa je objavio i upozorenje korisnicima da pripaze u e-mail komunikaciji

Sandro Vrbanus subota, 31. listopada 2020. u 12:26

Nacionalni CERT dobio je posljednjih dana veći broj prijava vezanih za Emotet, zlonamjerni trojanac koji se širi Hrvatskom i cilja na domaće korisnike putem e-maila. U aktualnoj inačici zlonamjerni sadržaj se širi na način da "odgovara" na razgovore e-pošte već zaraženih računala. Treba uzeti u obzir da se same e-poruke ne šalju s računala s kojeg su razgovori e-pošte ukradeni nego nekog drugog računala koje je dio botnet mreže.

Takve zlonamjerne poruke sadrže lozinkom zaštićenu ZIP datoteku čija se lozinka nalazi u samom tekstu poruke (na taj način napadači pokušavaju zaobići neke od sigurnosnih zaštita). U ZIP datoteci se nalazi Word dokument sa zlonamjernom macro naredbom koja služi za preuzimanje i pokretanje dodatnog zlonamjernog sadržaja. U porukama je primijećen i veći broj različitih tekstova.

Iz CERT-a kažu kako postoji mogućnost da ćete primiti e-poruku koja djeluje kao odgovor na neku poruku koji ste poslali u prethodnom razdoblju, a da ona sadrži zlonamjerni privitak te tekst u kojem se navodi lozinka za ZIP datoteku kao nastavak na citirani tekst.

Nacionalni CERT radi na obradi podataka pa će obavijestiti korisnike, odnosno dostupne kontakte za pojedine IP adrese, koji su komunicirali s kontrolnim poslužiteljima – što je prilično siguran indikator kompromitacije, ili su preuzimali zlonamjerni sadržaj.

Što učiniti ako sumnjate u napad:

Računalo je moguće provjeriti nekim od antivirusnih alata ili specijaliziranim EmoCheck alatom. Ako su alati otkrili zarazu Emotetom potrebno je i provjeriti ostala računala u mreži jer postoji mogućnost lateralnog širenja. Dodatne informacije dostupne su na stranicama CERT-a.

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi