"Humani" cyber kriminalci ransomwareom neće napadati zdravstvene ustanove

Internetski kriminalci pokazali su svoju humanu stranu i potvrdili da neće pokušavati iznuđivati novac od zdravstvenih ustanova i organizacija dok traje pandemija koronavirusa

Sandro Vrbanus četvrtak, 19. ožujka 2020. u 14:39

Prilično bizarnu informaciju prenio je portal Bleeping Computer, koji se inače često bavi pitanjima računalne sigurnosti. U jeku pandemije koronavirusa koja je zaustavila gotovo cijeli svijet, oni su se sjetili kontaktirati kriminalce koji stoje iza najaktivnijih ransomware kampanja na Internetu.

Upitali su autore nekoliko takvih zloćudnih ucjenjivačkih akcija (Maze, DoppelPaymer, Ryuk, Sodinokibi/REvil, PwndLocker, Ako Ransomware) namjeravaju li ciljano napadati i inficirati zdravstvene ustanove i organizacije koje se u ovom trenutku bore protiv pandemije COVID-19.

Privremeno obustavljeni napadi

Začudo, dvije ekipe odgovorile su im da to neće činiti. DoppelPaymerovi su predstavnici rekli da i inače pokušavaju izbjeći bolnice, domove za starije i nemoćne i hitne službe. U slučaju da ih slučajno zaraze najavili su im i besplatnu deskripciju podataka, ali samo nakon što više puta provjere da je zaista riječ o organizacijama ovog tipa. Oprosta za "zlu" farmakološku industriju, kažu, nema.

Druga ekipa koja je odgovorila vodi ransomware Maze. Oni su kratko izjavili da će zaustaviti sve svoje (napominjemo, kriminalne) aktivnosti prema medicinskim organizacijama – ali samo dok se situacija s virusom u svijetu ne stabilizira. Ovi hakeri nisu pojasnili hoće li greškom inficiranima u ovoj domeni besplatno dekriptirati podatke.

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi