Interpol: moramo spriječiti eksponencijalni rast pandemije ransomwarea

Šef Interpola upozorava da se sve više kriminalaca okreće ucjenjivačkom softveru, pa prijetnja od tog tipa zloćudnog softvera nadilazi mogućnosti obrane dostupne pojedinačnim zemljama

Sandro Vrbanus srijeda, 14. srpnja 2021. u 06:00

Generalni tajnik Interpola Jürgen Stock na ovotjednom je forumu te agencije posvećenom ucjenjivačkom zloćudnom softveru, ransomwareu, pozvao policije iz cijelog svijeta da stvore globalnu koaliciju koja će, zajedno s partnerima iz sigurnosne industrije, stati na kraj mogućoj "pandemiji" ovog tipa prijetnje. Stock je naglasio da postoje rješenja za borbu protiv ransomwarea u okviru pojedinih država.

Prema njemu, za efikasnu prevenciju ubrzanog širenja tog oblika kriminala potrebna je, pak, međunarodna suradnja kakva postoji u borbi protiv terorizma, trgovine ljudima ili mafijaških organizacija.

Potrebna odlučna akcija

Njegov poziv za široku međunarodnu suradnju dolazi u vrijeme kada je svijet suočen s velikim porastom ransomwarea, i kada kibernetički kriminalci svoje "poslovne modele" okreću ka pružanju usluga hakerskih napada Ransomware-as-a-Service. "Baš kao pandemija koju iskorištavaju, ransomware evoluira u druge varijante koje kriminalcima donose visoke profite", poručio je Stock, te dodao kako je prijetnja postala prevelika da bi se njome bavila svaka država pojedinačno.

Tijekom prošle godine, pokazuju podaci tvrtke Chainalysis, kibernetički kriminalci zaradili su 350 milijuna dolara, što je porast od čak 311% u odnosu na 2019. godinu. U isto vrijeme prosječna plaćena otkupnina za otključavanje ransomwareom kriptiranih podataka porasla je za 171%.