Kaspersky seli iz Rusije u Švicarsku zbog optužbi za špijuniranje

Sigurnosna kompanija Kaspersky Lab bila je optuživana da provodi kibernetičku špijunažu za ruske vlasti, pa će sada povući potez koji bi ih trebao učiniti "neutralnijima"

Sandro Vrbanus srijeda, 16. svibnja 2018. u 12:48

Ruska sigurnosna kompanija Kaspersky Lab, poznata po svojim antivirusnim rješenjima, došla je u nezgodnu situaciju kada je prošle godine vlast SAD-a naredila državnim agencijama i institucijama da prestanu koristiti njihov softver. To je učinjeno zbog optužbi da se putem softvera koji proizvodi Kaspersky kradu povjerljive informacije i prosljeđuju izravno ruskim špijunskim službama.

Iz kompanije su oštro demantirali ove navode, no to im očito nije bilo dovoljno da ih se prestane povezivati s ruskim državno sponzoriranim špijunskim akcijama. Kako bi se "oprali" od ovog slučaja u kompaniji Kaspersky Lab su odlučili neke svoje urede preseliti iz Moskve u Švicarsku u novi "centar transparentnosti". Tako će, kažu, moći iskoristiti blagodati švicarske politike neutralnosti i njihovih zakona i privatnosti podataka, te će njihovi korisnici imati veću razinu zaštite.

Dodatni razlog za preseljenje iz Rusije su i tamošnji zakoni prema kojima državne sigurnosne službe mogu nadzirati elektroničke komunikacije – zbog čega je, primjerice, nedavno u toj zemlji blokirana aplikacija Telegram jer njezini vlasnici nisu htjeli ostaviti "stražnja vrata" za prisluškivanje.

Kaspersky i dalje tvrdi da nikada nije niti će bilo kojoj vladi pomoći u špijunaži ili kod kibernetičkih napada – a preseljenje ureda u Švicarsku trebalo bi dodatno pojačati taj dojam.

Eugene Kaspersky, osnivač i šef ove kompanije, najavio je kako će pogoni za pohranu i obradu podataka te izradu softvera biti uskoro premješteni u švicarske urede. Za početak će tamo biti smješteni podaci korisnika iz SAD-a, Europe, Japana, Koreje, Singapura i Australije, a uskoro i mnogih drugih zemalja.