Kritike javnosti odgodile Appleov kontroverzni plan "njuškanja" po fotografijama

Apple je odlučio na neko vrijeme odgoditi implementaciju sustava koji bi trebao služiti za zaštitu djece, ali bi mogao otvoriti vrata i raznim drugim, manje poželjnim, udarima na privatnost svih korisnika

Sandro Vrbanus subota, 4. rujna 2021. u 06:00

Ideja da novi iOS ima ugrađenu mogućnost putem koje bi Apple mogao pretraživati fotografije i uspoređivati ih s onima iz baza podataka o iskorištavanju i maltretiranju djece mnogima nije dobro sjeo. Protiv njega su istupili sami korisnici, ali i aktivisti za zaštitu privatnosti, brojni analitičari i komentatori, pa je cijela priča o zaštiti djece od iskorištavanja za pornografiju ili zlostavljanja pala u drugi plan.

Dobra ideja, problematična realizacija

Podsjetimo, Apple je najavio kako će u narednim mjesecima, nadogradnjom svojih operacijskih sustava, omogućiti da se privatne fotografije s iClouda putem hash vrijednosti uspoređuju sa sadržajima u bazama podataka koje vode udruge za zaštitu djece. Na ovaj bi se način, uz više stupnjeva provjere i nekoliko razina zaštite privatnosti, tragalo za ilegalnim sadržajima koje bi se prijavljivalo policiji.

No, jasno je da "njuškanje" po iCloudu i fotografijama nije dobro odjeknulo u javnosti. Mnogi kritičari smatraju da je to prvi korak prema mogućnosti da se i razni drugi sadržaji aktivno traže na korisničkim iCloud računima, a to, pak, može imati nesagledive posljedice po privatnost svih korisnika. Apple je nakon prvih kritika najavljivao kao degradacije kvalitete enkripcije i zaštite privatnosti neće biti, ali i da će odbijati sve eventualne zahtjeve vlada i istražnih tijela da svoj program zaštite djece prošire na traganje za bilo kakvim drugim sadržajima.

Privremena odgoda

Pokazalo se da to nije bilo dovoljno, jer je odluka proteklih tjedana i dalje bila predmetom oštrih kritika – pa je Apple povukao jedini logičan potez. Na svojim su stranicama, na kojima se najavljivala kontroverzna funkcija zaštite djece, dodali napomenu. U njoj stoji kako ranije najavljeni planovi, kojima je isključivi cilj bio zaštititi djecu od online predatora, iskorištavanja i zlostavljanja, neće biti aktivirani kada je bilo najavljeno.

U skladu s, kako kažu, povratnim informacijama od korisnika, aktivista, istraživača i drugih, odlučili su si dati još malo vremena. U narednim će mjesecima prikupiti sve potrebne podatke i raditi na poboljšanjima sustava za zaštitu djece, prije nego ga puste u upotrebu. Od plana, čini se, ipak nisu potpuno odustali te ga i dalje nazivaju "kritično važnim".

📢 Windows 11

ACER Aspire 3

Ryzen 5 3500U, 12GB, 512GB SSD, Radeon Graphics, 15.6“ LED FHD, Windows 11.

3.999kn 530,76 € Kupi

📢 Windows 11

HP 255 G8

Ryzen 3 5300U, 8GB, 256GB SSD, Radeon Graphics, 15.6" LED FHD, Windows 11.

3.299kn 437,85 € Kupi

📢 12 rata bez kamata

ASUS ROG

Serija laptopa za najbolji gaming doživljaj. Pretvara svaku igru u realistično iskustvo.

Od 12339kn Kupi


HI-FI EXPERIENCE WEEK

KEF

Od 28.11. do 16.12. 2022. posjeti našu slušaonu na Zagrebačkom Velesajmu i uživaj u KEF Wireless aktivnim zvučnicima.

Kupi

Integrirano pojačalo s modernim značajkama

JBL SA750

Retro stil, DAC visoke razlučivosti s ugrađenim UPnP strujanjem, Apple Airplay2 i Google Chromecastom, Dirac Live, 20Hz – 20kHz , 120 dB, 120W u 8Ω, 220W u 4Ω.

21.999 kn 2.919,77 € Kupi

2.1-kanalni soundbar s bežičnim subwooferom

SHARP HT-SBW160

Bluetooth®, DRC za pametan zvuk, digitalni optički ulaz, 360 W, Equalizer, HDMI ARC/CEC, daljinski upravljač.

1.599 kn 212,22 € Kupi