Otkriveno da lopovi AirTagom prate automobile koje planiraju ukrasti

Kanadska policija otkrila je nekoliko slučajeva u kojima su kradljivci iskoristili Appleov uređaj za praćenje lokacije kako bi "označili" automobile visoke klase, a potom ih ukrali

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 6. prosinca 2021. u 11:58

Policija u kanadskoj regiji York objavila je na svojim stranicama upozorenje o tome kako kradljivci automobila u posljednje vrijeme "drugačije razmišljaju", tj. koriste se modernim tehnologijama kako bi se domogli tuđih automobila. Prema nekoliko slučajeva, zabilježenih od rujna ove godine, vidljivo je i kako se sofisticirani lopovi služe novim Appleovim uređajima za praćenje lokacije, AirTagovima.

Ranije je primijećeno da ekipe kradljivaca "češljaju" rezidencijalne četvrti u potrazi za automobilima koji bi im mogli biti zanimljivi za krađu, tj. traže pogodne marke vozila na koje su se namjerili. U posljednje vrijeme, pak, na isti način pretražuju i javna parkirališta, poput onih ispred trgovačkih centara. Kada tamo pronađu metu, negdje na automobilu skrivaju AirTag.

Lociranje putem iPhonea

Putem malenog Appleovog uređaja potom prate kretanje automobila, a ono ih najčešće dovodi do slabije čuvanog parkirališta u blizini mjesta stanovanja vlasnika. Tamo kreću u akciju i, ponovno sofisticiranim metodama dekodiranja ključeva, kradu vozilo. Policija stoga upozorava građane da, u slučaju da na svojem vozilu pronađu tuđi AirTag, budu na oprezu. Isto tako, preporučuje im se da u automobil sakriju vlastiti uređaj za praćenje lokacije, paze gdje parkiraju i primijene druge metode zaštite.

Lukav način skrivanja AirTaga
Lukav način skrivanja AirTaga

U slučaju da vlasnici luksuznih automobila, koji bi mogli biti mete kradljivaca, posjeduju iPhone – ova shema bi lopovima mogla propasti. Naime, upravo zbog neželjenog praćenja Apple je u sustav Find My ugradio sigurnosni mehanizam. Primijeti li se da se u blizini iPhonea duže vremena nalazi AirTag koji na njega nije registriran, korisnik će o tome dobiti obavijest.

📢 TOP!

TOP!

HP ponuda

Veliki izbor vrhunskih HP laptopa za igru, multimediju i rad ćekaju te u Linksu!

Od 2399 kn Kupi


Prijenosni BT zvučnik

HARMAN KARDON Citation 200

Vrhunski dizajn i sofisticiranost, HD zvuk, streaming putem WiFi ili BT veze, IPX4, do 8 sati reprodukcije, 40Hz–20kHz, 50W RMS, >80dB.

2.699 kn Kupi

Gramofon sa EBLT pogonskim remenom

REGA Planar 2

RB220 tonarma, 24 V motor niske buke i vibracija, Rega Carbon MM zvučnica, tanjur poboljšane preciznosti 'Optiwhite' 10 mm.

4.649 kn Kupi

5.2-kanalni 8K AV prijemnik

DENON AVR-S660H

Glasovna kontrola i ugrađeni HEOS®, vrhunsko 3D audio iskustvo, bežični streaming glazbe, BT, WiFi, Dolby TrueHD ili DTS-HD Master Audio 5.1 surround zvuk, podržava najnovije HDMI specifikacije.

4.549 kn Kupi