Otkriveno da lopovi AirTagom prate automobile koje planiraju ukrasti

Kanadska policija otkrila je nekoliko slučajeva u kojima su kradljivci iskoristili Appleov uređaj za praćenje lokacije kako bi "označili" automobile visoke klase, a potom ih ukrali

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 6. prosinca 2021. u 11:58

Policija u kanadskoj regiji York objavila je na svojim stranicama upozorenje o tome kako kradljivci automobila u posljednje vrijeme "drugačije razmišljaju", tj. koriste se modernim tehnologijama kako bi se domogli tuđih automobila. Prema nekoliko slučajeva, zabilježenih od rujna ove godine, vidljivo je i kako se sofisticirani lopovi služe novim Appleovim uređajima za praćenje lokacije, AirTagovima.

Ranije je primijećeno da ekipe kradljivaca "češljaju" rezidencijalne četvrti u potrazi za automobilima koji bi im mogli biti zanimljivi za krađu, tj. traže pogodne marke vozila na koje su se namjerili. U posljednje vrijeme, pak, na isti način pretražuju i javna parkirališta, poput onih ispred trgovačkih centara. Kada tamo pronađu metu, negdje na automobilu skrivaju AirTag.

Lociranje putem iPhonea

Putem malenog Appleovog uređaja potom prate kretanje automobila, a ono ih najčešće dovodi do slabije čuvanog parkirališta u blizini mjesta stanovanja vlasnika. Tamo kreću u akciju i, ponovno sofisticiranim metodama dekodiranja ključeva, kradu vozilo. Policija stoga upozorava građane da, u slučaju da na svojem vozilu pronađu tuđi AirTag, budu na oprezu. Isto tako, preporučuje im se da u automobil sakriju vlastiti uređaj za praćenje lokacije, paze gdje parkiraju i primijene druge metode zaštite.

Lukav način skrivanja AirTaga
Lukav način skrivanja AirTaga

U slučaju da vlasnici luksuznih automobila, koji bi mogli biti mete kradljivaca, posjeduju iPhone – ova shema bi lopovima mogla propasti. Naime, upravo zbog neželjenog praćenja Apple je u sustav Find My ugradio sigurnosni mehanizam. Primijeti li se da se u blizini iPhonea duže vremena nalazi AirTag koji na njega nije registriran, korisnik će o tome dobiti obavijest.