Prošle godine zabilježeno značajno manje kriminala povezanog s kriptovalutama

U odnosu na 2019. godinu iznos sumnjivih transakcija povezanih s ilegalnim aktivnostima bio je upola manji, iako je ukupni svjetski promet kriptovalutama u isto vrijeme utrostručen

Sandro Vrbanus utorak, 26. siječnja 2021. u 15:37

Iako je pandemija koronavirusa obilježila 2020. godinu i značajno utjecala na brojna tržišta i ekonomije gotovo svih svjetskih zemalja, na kriptovalute je djelovala poprilično pozitivno. Bitcoin je, osobito pred kraj godine, počeo rušiti ranije postavljene cjenovne rekorde, a kao takvo, pregrijano tržište kriptovaluta atraktivno je i onima koji bi na njemu mogli pokušati zaraditi "na crno". Međutim, unatoč sve većoj potražnji za kriptovalutama i sve većem volumenu svjetske trgovine njima, 2020. godina nije donijela i povećanje ilegalnih aktivnosti – baš naprotiv.

Izvješće tvrtke Chainalysis nazvano 2021 Crypto Crime Report, koje će biti u cjelini objavljeno u veljači ove godine, u preliminarnim rezultatima pokazuje zanimljiv trend. Naime, tijekom prošle je godine u svijetu zabilježeno manje kriminalnih aktivnosti povezanih s kriptovalutama nego 2019. godine – iako nešto više nego u godinama prije toga.

Više prometa, manje kriminala

Prije nego detaljnije pogledamo rezultate ove analize moramo navesti i činjenicu da je u 2020. godini promet kriptovalutama u svijetu bio tri puta veći nego godinu ranije. Stoga podatke o sumnjivim aktivnostima moramo analizirati u tom svjetlu.

Chainanalysis: trendovi u cyberkriminalu vezanom uz kriptovalute
Chainanalysis: trendovi u cyberkriminalu vezanom uz kriptovalute

Tijekom 2019. godine udio transakcija u kriptovalutama koje su povezane s raznim prevarama, krađama, financiranjem terorizma, zaradom od ransomwarea i drugim ilegalnim aktivnostima iznosio je 2,1%, odnosno 21,4 milijarde dolara u apsolutnom iznosu. U prošloj je godini, unatoč utrostručenju ukupnog iznosa transakcija, ilegalna aktivnost u kriptovalutama iznosila tek 0,34%, odnosno oko 10 milijardi dolara.

Ransomware u porastu

Od tog iznosa najveći dio otpada na transakcije povezane s raznim kriptoprevarama. Slijede kriptovaluta razmijenjene na tržnicama dark weba, dok manji dio otpada na ukradene kriptovalute i plaćanja povezana s otkupninama u ransomware napadima. Kolovoz 2020. godine bio je po ovom pitanju najaktivniji. Tada je u svijetu vlasnika promijenilo nešto preko 600 milijuna dolara u kriptovalutama, a sve kao posljedica kojekakvih prevara i drugih kriminalnih radnji.

Chainanalysis: Vrste kriminala vezanog uz transakcije kriptom
Chainanalysis: Vrste kriminala vezanog uz transakcije kriptom

Ucjenjivačke kampanje zloćudnim ransomware programima obilježile su 2020. godinu. Iako je za otkupnine za zaključane podatke prošle godine kriminalcima plaćeno oko 350 milijuna dolara, taj je iznos bio čak 311% viši nego godinu ranije. Analitičari Chainalysisa kažu kako je jedan od uzroka tomu i sve češća pojava da ljudi rade od kuće, odnosno da nisu zaštićeni unutar svojih organizacijskih mreža, tj. na kućnim računalima i u privatnom okruženju ranjiviji su na ovu vrstu napada.