Sigurnosnom stručnjaku Johnu McAfeeju hakirali Twitter račun

Kontroverzni osnivač kompanije McAfee objavio je kako mu je nepoznat netko upao u Twitter račun, unatoč dvofaktorskoj provjeri identiteta

Sandro Vrbanus petak, 29. prosinca 2017. u 07:00

Nekada se ime Johna McAfeeja vezivalo uz zbivanja na području računalne sigurnosti i biznisa, no posljednjih godina ovaj je kontroverzni poduzetnik sve češće u rubrikama vijesti zbog svojih neobičnih poteza ili izjava. Od najave kandidature za predsjednika SAD-a, preko tvrdnje da moće pomoći FBI-ju da otključa kriptirani iPhone, pa sve do nedavne izjave o tome da će bitcoin vrijediti milijun dolara – McAfee ne prestaje zabavljati javnost.

Upravo su kriptovalute njegova najnovija zanimacija, pa svoj Twitter račun koristi kako bi davao savjete o ulaganjima u razne coine i ICO-ove. I baš na Twitteru je sada dočekao novi moment koji će ga barem nakratko vratiti na naslovnice. Ovaj nekada poznati stručnjak za računalnu sigurnost postao je, kaže, žrtvom hakera koji su mu uspjeli upasti u Twitter račun i objaviti nekoliko tvitova promovirajući neke manje bitne kriptovalute.

McAfee je za sve okrivio Twitterove sigurnosne postavke, a naveo je i kako je siguran da mu je kompromitiran mobitel, jer su napadači, da bi se uspješno prijavili u njegov račun, morali dobiti sigurnosni kod. Isti je u sklopu dvofaktorske autentifikacije poslan na mobitel, a McAfee je uvjeren da su hakeri presreli tu poruku i tako dobili pristup računu.

Kako bi se osigurao od daljnjih sličnih napada, ovaj je sigurnosni "guru" sada isključio dvofaktorsku provjeru identiteta na svim drugim servisima koje koristi – sasvim suprotno od uobičajenih savjeta stručnjaka. Možda je, tko zna, za lozinku postavio i neprobojnu šifru "123456".