Izraelski spyware Pegasus mnoge vlade svijeta koriste za prisluškivanje mobitela

Izraelska kompanija NSO prodavala je špijunski softver vladama diljem svijeta, a one su uz pomoć njega pratile stotine novinara, aktiviste, odvjetnike, poslovnjake i političare, otkrio je Guardian

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 19. srpnja 2021. u 06:00

Novinari britanskog Guardiana, zajedno s kolegama iz još 16 medijskih kuća, otkrili su i ove nedjelje objavili veliku priču povezanu s ciljanim praćenjem i prisluškivanjem mobitela diljem svijeta. Prema njihovim informacijama, za sve je "kriv" izraelski proizvođač spyware softvera NSO Group, čije rješenje nazvano Pegasus postoji već godinama. No, do sada je NSO tvrdio kako softver prodaje samo obavještajcima i policijama s isključivom namjenom otkrivanja kriminalaca i terorista.

Međutim, velika novinarska istraga pokazala je kako su Pegasus kupovali i, prije svega autoritarni, režimi diljem svijeta kako bi pratili svoje političke protivnike, novinare, aktiviste, pravnike i druge bitne osobe.

Ciljano se prisluškivanje obavljalo putem mobitela žrtava, na koje se Pegasus može instalirati slanjem linka (na koji korisnik mora kliknuti), ili pak korištenjem "zero-day zero-click" propusta. Više o tome u zasebnom okviru.

Raširena špijunska kampanja

Leak kojeg su se domogli novinari sadrži bazu od preko 50 tisuća telefonskih brojeva koji su, na ovaj ili onaj način, bili pod nadzorom NSO-ovih klijenata od 2016. godine na ovamo. Autori ovog istraživanja najavljuju kako će u narednim danima objaviti i najistaknutije osobe koje su na ovaj način bile prisluškivane, a već sada se spominje da su među njima bili ubijeni saudijski disident Jamal Khashoggi, stotine osoba iz svijeta biznisa, religije, akademske zajednice, pa čak i pojedini ministri te predsjednici država i vlada.

Pegasusom su se, prema prvim informacijama, za obračun s političkim protivnicima i kritičarima koristili mađarski premijer Viktor Orbán i indijski premijer Narendra Modi. Više imena, za koja se govori da će biti vrlo poznata široj javnosti, bit će otkriveno uskoro.

Najviše ljudi prisluškivano je u Meksiku, a slijede ga Maroko, Ujedinjeni Arapski Emirati, Alžir, Saudijska Arabija, Francuska, Španjolska, Velika Britanija te, nama najbliža, Mađarska. Ukupno je na popisu 45 zemalja u kojima su NSO-ovi klijenti obavljali prisluškivanja. U Europi je navodno zabilježeno oko tisuću nadziranih telefona.