U javnost procurio ključni dio iOS-a 9

Apple je zatražio uklanjanje spornog koda s GitHuba i priopćio kako nije riječ o sigurnosnoj prijetnji njihovom mobilnom OS-u

Sandro Vrbanus subota, 10. veljače 2018. u 00:07

Internetski portal Motherboard jučer je objavio kako je nepoznat netko na GitHub postavio ključni dio programskog koda iOS-a, nazvan iBoot. Kao što samo ime govori, riječ je o komadu softvera koji je zaslužan za sigurno pokretanje (bootanje) iOS-a, tj. o prvim recima koda koji se izvršavaju nakon uključivanja uređaja i koji su zaduženi za očuvanje integriteta cijelog OS-a. Na uređajima ovaj je kod pohranjen u kriptiranom obliku a njegovo otkrivanje moglo bi ugroziti sigurnost iOS-a, u slučaju da hakeri unutar iBoot-a pronađu neku bitnu ranjivost.

Kod je "procurio" očito iz Applea na nepoznat način, a nedugo po postavljanju na GitHub Apple je zatražio njegovo uklanjanje zbog kršenja njihovih autorskih prava. Tim činom Apple je potvrdio kako je riječ o autentičnom softveru koji ne bi trebao samo tako slobodno kružiti Internetom.

Ipak, iz kompanije danas umiruju javnost izjavom kako nije riječ o sigurnosnom problemu. Izvorni kod iOS-a nije jedino, kažu, o čemu ovisi sigurnost uređaja i njihovih korisnika. Dodatno, riječ je o programskom kodu iOS-a 9, a danas preko 93% korisnika na svojim iPhoneima i iPadima ima instaliran iOS 10 ili noviji, pa kod koji je procurio u javnost više nije (ili ne mora biti) aktualan.

Svejedno, ovdje svjedočimo jednom od najvećih "leakova" u Appleovoj povijesti, ako ne po količini onda po značaju podataka koji su procurili u javnost.