Facebook je partnerima omogućavao čitanje privatnih poruka korisnika

Nakon velikog otkrića New York Timesa u Facebooku su priznali da su Netflixu i Spotifyu dali mogućnost pristupa privatnim porukama

Sandro Vrbanus četvrtak, 20. prosinca 2018. u 06:00

Sjećate li se kada je zadnji puta prošlo 10-ak dana, a da se u to vrijeme Facebook nije morao izvlačiti iz nekog skandala? Ne sjećamo se ni mi. Ovoga puta prošlo je tek nekoliko dana od posljednjeg velikog curenja privatnih fotografija kroz grešku u jednom od API-ja, a New York Times je objavio da se najveća društvena mreža na svijetu uplela u još jedan problematičan "posao".

Privatne su podatke korisnika, naime, tretirali kao robu, te ih prodavali partnerima. To je trebalo omogućiti rast poslovanja i jednima i drugima, te, dakako, povećanje prihoda. Facebook je tako Microsoftovoj tražilici Bing omogućio pristup popisima prijatelja gotovo svih korisnika Facebooka bez njihovog pristanka. Osim toga Netflixu i Spotifyu dali su pristup – pazite sad – privatnim porukama koje su korisnici razmjenjivali s prijateljima.

Amazon je imao pristup imenima korisnika i njihovim kontakt podacima, Yahoo je mogao gledati objave vaših prijatelja, i tako dalje. Prilično šokantno izvješće o ilegalnim dijeljenjima podataka podiglo je mnogo bure, a potkrijepljeno je detaljnim istraživanjem novinara NYT-a, intervjuima s bivšim zaposlenicima društvene mreže, te internim dokumentima iz same Zuckerbergove kompanije.

Jesu li partneri imali pristup porukama? Da. Ali...
Jesu li partneri imali pristup porukama? Da. Ali...

Iz Facebooka su se brže-bolje prihvatili pisanja priopćenja kojim žele "razjasniti nekoliko stvari" vezanih uz partnere, ali sve što su time dobili je dodatan negativni imidž. U objavi na službenom blogu priznali su kako su partnerima čije su usluge integrirane s Facebookom zaista davali na raspolaganje brojne privatne podatke, kao i poruke korisnika. Brane se činjenicom da su korisnici na to bili upozoreni.

Sve ovo bilo je dijelom testiranja novih API-ja za integraciju raznih servisa i usluga, kažu. Program je u međuvremenu ugašen, a u Facebooku traje revizija postojećeg stanja i dozvola za pristup koje i dalje mogu imati neki od partnera.