Gasi se Cambridge Analytica

Kompanija koja je postala sinonim za jedan od najvećih skandala s neovlaštenim korištenjem podataka u povijesti – odlazi u povijest

Sandro Vrbanus četvrtak, 3. svibnja 2018. u 17:30

Cambridge Analytica, američko-britanska kompanija koja se na ilegalan način domogla podataka o preko 87 milijuna korisnika Facebooka, te ih potom koristila za analize i u konačnici utjecaj na izbore i referendume, obavijestila je jučer svoje zaposlenike kako trenutačno prestaje s radom. U svjetlu velikog skandala s Facebookom koji je potresao cjelokupnu tehnološku zajednicu, društvene mreže, ali i političke strukture, u Cambridge Analytici posljednjih su tjedana izgubili značajan broj klijenata i postali insolventni.

Samim time stvorili su se uvjeti za gašenje kompanije kroz postupak bankrota, kako u Ujedinjenom Kraljevstvu tako i u SAD-u. Kao uzrok propasti vodstvo kompanije navodi medijsku hajku protiv njih i nepravedne optužbe koje su im stavljane na teret, iako su oni i njihovi zaposlenici – prema vlastitim riječima – djelovali zakonito, moralno i etično. Činjenicu, pak, da je njihov šef Alexander Nix snimljen kako klijentima nudi usluge podmićivanja i postavljanja "klopki" za političke protivnike, nisu spomenuli.

Iako Cambridge Analytica ovime prestaje postojati, čini se kako njezini vlasnici i upravitelji – Julian Whitman i spomenuti Alexander Nix – ne odustaju od bavljenja podacima i analizama (a možda i ucjenama, tko zna). Osnovali su, naime, u Londonu prije nekoliko tjedana novo poduzeće koje će se baviti analizom podataka i srodnim djelatnostima, naziva Emerdata, pa bi trebalo u budućnosti pripaziti na ovo ime i aktivnosti vezane uz njega.

Unatoč gašenju kontroverzne kompanije istražni organi Ujedinjenog Kraljevstva najavili su kako istraga protiv glavnih aktera velikog skandala neće stati.