U Boeingu priznali krivnju za pokušaj prevare SAD-a

Proizvođač zrakoplova promptno je reagirao na veliku eskalaciju Ministarstva pravosuđa, pa je priznavanjem krivnje praktički pristao na isplatu nove kazne kako bi izbjegao suđenje

Sandro Vrbanus utorak, 9. srpnja 2024. u 09:05

Samo koji dan nakon što je američko Ministarstvo pravosuđa zaprijetilo podizanjem nove kaznene prijave protiv njih, u Boeingu su promptno reagirali te odlučili – priznati krivnju. Slučaj je to vezan uz padove modela 737 Max, kad je kompanija pristala na uvjete tužiteljstva. Tada su obećali poboljšati svoje proizvodne procese i sustave kontrole kvalitete, sve kako bi izbjegli suđenje. Međutim, kasnije se ispostavilo da se Boeing nije držao te nagodbe.

Očekuje se dvostruka kazna

Zanemarili su, naime, implementaciju učinkovitog sustava za sprječavanje i otkrivanje nekvalitetnog rada zaposlenika unutar tvrtke, pokušali zataškati to i tako prevariti Ministarstvo pravosuđa. Kad je to dokazano, pred njih je stavljen ultimatum: ili ćete odmah priznati krivnju ili će biti podignuta nova kaznena prijava. Tako pritisnuti, ove nedjelje iz Boeinga su nadležnom sudu dojavili da će priznati krivnju prema točci optužnice "pokušaj udruživanja sa svrhom prevare SAD-a".

To znači i da će Boeing vjerojatno morati platiti dvostruku kaznu. Nakon one iz 2021, koja im je bila određena u sklopu nagodbe, u visini od 243,6 milijuna dolara, nova nagodba mogla bi donijeti plaćanje istog iznosa još jednom, podižući tako ukupnu kaznu na 487 milijuna dolara. Taj iznos ipak tek je manji dio onoga što su obitelji žrtava iz nesreća 737 Maxa tražile – prema njima, Boeing bi trebao platiti čak 24,8 milijardi dolara.

Nova nagodba kaže i da će Boeing morati pristati na nadzor neovisnog tijela, koje će odabrati sud, pa pod njihovom paskom raditi tijekom naredne tri godine. Povrh toga, obvezali su se i uložiti dodatnih najmanje 455 milijuna dolara u programe provjere kvalitete i sigurnosti zrakoplova. O svemu će finalno odlučiti savezni sud u Teksasu, najvjerojatnije tijekom ovog mjeseca.