Već drugi zviždač povezan s Boeingom iznenada preminuo

Samo dva mjeseca nakon što je jedan bivši Boeingov zaposlenik pronađen mrtav, "nakon iznenadne bolesti" preminuo je i drugi – a obojica su poznati kao zviždači koji su javno govorili o problemima

Sandro Vrbanus četvrtak, 2. svibnja 2024. u 14:03

Američki proizvođač zrakoplova Boeing već mjesecima je tema u javnosti, većinom zbog manjkavosti u proizvodnji koje su dovele i do niza manjih ili većih zrakoplovnih nezgoda. Bilo je tu otpadanja vrata i kotača s putničkih zrakoplova, problema u proizvodnji o kojima se neslužbeno govorilo, a kompanija je i dalje pod istragama. Zbog svega najavljena je bila i velika smjena uprave, a cijeli slučaj poprimio je i "kriminalističku" dimenziju kada je, prije dva mjeseca, jedan Boeingov zviždač pronađen mrtav.

Oba bili kontrolori kvalitete

Tada je to bio 62-godišnji John Barnett, za kojeg se kasnije doznalo da je bolovao od PTSP-a i imao napade panike, sve zbog neprijateljskog mu radnog okruženja u Boeingu. On je tamo preko trideset godina radio kao inspektor kvalitete, iz kompanije je bio otišao 2017. godine, da bi 9. ožujka ove godine izvršio samoubojstvo iz vatrenog oružja. U javnosti je bio poznat kao jedan od onih koji su otvoreno govorili o problemima u kvaliteti i posljedično sigurnosti Boeingovih zrakoplova.

Ako je prvim slučajem smrti zviždača ova priča ušla u kriminalističku domenu, s drugim već postaje bizarna. Naime, Joshua Dean, još jedan inženjer povezan s Boeingom, iznenada je umro 30. travnja. Prema dostupnim informacijama, uzrok smrti ovog 45-godišnjaka dobrog zdravlja je, navodno, brzošireća infekcija.

Dean je bio jedan od onih koji su javno iznijeli zabrinutost oko labavih sigurnosnih standarda u Boeingovoj tvornici koja je sklapala problematični model 737 Max. On je kao kontrolor kvalitete radio u Spirit AeroSystemsu, kompaniji koja je bila dobavljač određenih dijelova za Boeing – primjerice panela trupa koji su pokrivali vrata, upravo onog koji je otpao s modela 737 Max u siječnju. Nakon što je javno iznio svoja zapažanja, bio je otpušten, što je i sam protumačio kao "pokušaj utišavanja".

Navedeni slučajevi nisu jedini – zviždača iz Boeinga bilo je još. Nadajmo se da će ostale zdravlje bolje poslužiti.