Panasonic izradio usisavač za izvlačenje izgubljenih TWS slušalica s tračnica

Velik broj slučajeva u kojima putnicima na željezničkim postajama u Japanu bežične slušalice ispadaju na tračnice potaknuo je nastanak inovacije koju sada već koriste u kompaniji JR East

Sandro Vrbanus petak, 6. studenog 2020. u 18:15

Bežične true wireless slušalice najpopularniji su proizvod u segmentu potrošačke elektronike proteklih godina. Njihova malena masa i veličina, kao i činjenica da ih je lako i ugodno nositi u ušima, u kombinaciji s kvalitetnim zvukom, privukli su brojne kupce. No, kako se ovakve slušalice nalaze u posjedu sve većeg broja ljudi, primjećuje se i trend sve češćeg gubljenja jedne ili obaju slušalica, upravo zbog njihove minijaturne veličine.

Spašavanje slušalica i života

Usisavač za bežične slušalice
Usisavač za bežične slušalice

S ovim problemom susrela se japanska željeznička kompanija JR East, čiji su djelatnici samo od srpnja do rujna ove godine na svojih 78 postaja u Japanu zabilježili čak 950 slučajeva kada su putnicima slušalice pale na opasno mjesto, na šljunak između tračnica. Kako su slušalice vrlo malene, čistači ih nisu mogli odatle izvlačiti standardnim mehaničkim štipaljkama (kao što možete vidjeti u priloženoj reportaži japanske televizije), pa je u pomoć priskočio Panasonic.

Ova kompanija predstavila je svoju inovaciju – prijenosni usisavač s produžetkom i usisnim "prstima" prilagođenima upravo za hvatanje bežičnih slušalica s tla. Uređaj je potrebno postaviti poviše izgubljene slušalice, a on će je vakuumom prikupiti i zadržati na svojem vrhu.

Osim što će olakšati posao ljudima zaduženima za održavanje željezničkih postaja, ova inovacija mogla bi spasiti i ljudske živote. Naime, željezničari u SAD-u kažu kako nije neuobičajeno da se oni kojima slušalice ispadnu među tračnice osobno upute tamo kako bi ih dohvatili, izlažući se tako pogibelji.