Svi su ludi za bežičnim slušalicama

True Wireless slušalice preplavile su tržište, nema tko ih ne proizvodi. Pomažemo vam da se snađete u toj silnoj ponudi. Uz obilje hardvera imamo i dvije velike softverske teme, izrazito praktične naravi - u jednoj vas učimo kako čuvati i upravljati s lozinkama, a u drugoj kako se pripremiti za eventualni gubitak ili krađu mobitela

Miro Rosandić petak, 31. siječnja 2020. u 06:00

Imali smo neki dan na webu vijest o još jednom uspješnom poslovnom tromjesečju Applea, što je uobičajeno potaklo raspravu u kojoj se rasplamsao gnjev i srdžba, što na nas jer uopće objavljujemo takvu blasfemiju, a što na autora jer se nije dovoljno ogradio od navedenoga. Na Zapadu ništa novo rekao bi Remarque, ali bilo mi je zanimljivo s koliko strasti još uvijek neki predbacuju Appleu ukidanje 3,5 mm konektora za slušalice (što smo i mi činili u vrijeme kada se to dogodilo), ne prihvaćajući neumitnu činjenicu - Apple je još jednom uspio! Pokrenuo je trend, natjerao konkurenciju da i oni učine isto, od svih se najviše na tome okoristio, a ono najvažnije - s inovacijom u osnovi koje je negacija (nisu ništa stvorili, samo su uobičajeno odbacili) potaknuli su stvaranje novog tržišta - bežičnih slušalica i to onih True Wireless Stereo (TWS), potpuno fizički nepovezanih slušalica koje se zataknu ili uguraju u uho.

Za TWS nemamo još neki uvriježeni naziv na hrvatskom, pa ih mi nazivamo kombinirano englesko-hrvatskim nazivom: True Wireless slušalice.

Taj tip bežičnih slušalica po prvi su u Bugu tema broja, a tome je razlog globalna popularnost TWS-a. Ako niste znali radi se o uređaj s trenutno najvećim rastom prodaje u odnosu na sve druge tehnološke uređaje koji postoje – pa nije nikakvo čudo da je ponuda ogromna. Gotovo svakodnevno pojavljuju se novi modeli, nema uglednije audio tvrtke koja već nije izbacila svoj model ili ga priprema, a klonova najuspješnijih brendova (treba li reći da se Apple AirPodsi najbolje prodaju?) i klonova klonova ima bezbroj.

Temu je pripremio naš ekspert za sve iz audio sfere Davor Šuštić. Pristupio je tome vrlo ozbiljno, s čvrstim kriterijima, što je rezultiralo i strogim ocjenama. Nije dozvolio da ga impresioniraju raskošni periferni detalji, a s druge strane otkrio je i među jeftinim modelima vrlo zadovoljavajuća rješenja. Ako imalo razmišljate o nabavci ovakvog gadgeta (čak i autor ovih redaka planira kupnju jednog par jer mi je već dosadilo prtljanje sa žicom i stalno slaganje nakon svakog korištenja), pročitajte Davorovu temu, obavezno barem prvi dio u kojem kroz formu pitanja i odgovora objašnjava sve što treba znati o True Wireless slušalicama.

U obilju hardverskih tema uočit ćete Denisovu seriju recenzija AMD Radeonki, jednostavno smo u kratkom roku dobili: RX 5500 XT, RX 5600 XT i RX 5700 XT pa kako ih ne bismo sve isprobali i opisali?

Posebno neobično rješenje ponudio je korisnicima Lenovo osmislivši Yoga Book C930 - uređaj koji objedinjuje PC laptop, tablet i čitač elektroničkih knjiga. Nema fizičke tipkovnice, ali postoji virtualna na drugom, e-Ink ekranu.

Među hardverskim recenzijama dočekat će vas: recenzija omanje matične ploče ITX formata ASRock X570 Phantom Gaming ITX/TB3; hladnjaci Antec A400 RGB i Arctic Freezer 50 TR; AIO vodeno hlađenje Gigabyte Aorus Liquid Cooler 280; raskošno i skupo kućište Corsair Crystal 680X;gamerski laptop Acer Nitro 7 AN715-51; miševi eShark ELS-M1 Tanto, ESL-M3 Aikuchi i Logitech G604 Lightspeed: netipična tipkovnica Razer Huntsman Tournament Edition; više headseta među kojima su dva s preporukom Corsair HS35 Stereo i SteelSeries Arctis 1 Wireless, itd.

U softverskom dijelu preporučujemo da pozornost posvetite opisima alata za upravljanje lozinkama, jer to su iznimno korisni programi; ako ih još ne koristite bilo bi dobro da počnete.

Matija Gračanin priredio vam je i seriju korisnih savjeta kako se pripremiti za eventualnu krađu ili gubitak mobitela. O tome je naravno pametnije razmišljati unaprijed, a ne tek onda kad se dogodi.

O svemu bitnom i zanimljivom što se dogodilo na CES-u, piše, a tko bi drugi nego - Dragan Petric. Čak je i svoju kolumnu posvetio beyond porku, tj. bezmesnoj svinjetini, koja je bila hit ovogodišnjeg CES-a, kao što su lani hit bili beyond burgeri. Dio svojih dojmova ispričat će i uživo na Bug Future Showu pa ako budete u prilici, dođite 6. veljače u Studentski centar – a za sve detalje posjetite BFS stranicu.

I u ovom Bugu imamo kutak zanimljiv budućim, pa i sadašnjim programerima - osvrt na razvoj programskih jezika kroz nekoliko desetljeća. A broj zaključujemo pregledom najzanimljivijih igara koje će izaći ove godine.

U nagradnoj igri ovaj put imamo čak sedam nagrada koje je osigurao naš partner tvrtka Feniks Info - od zvučnika do gamerske stolice! Budite jedan od sedam sretnika!

Bug je od danas dostupan na kioscima, a ovdje možete pročitati cijeli sadržaj novog broja.