Digitalizacija javnog prijevoza u Beču

Nova tramvajska i autobusna stajališta putnicima nude obavijesti o dolascima prijevoznog sredstva u stvarnom vremenu i brojne druge korisne informacije, a prilagođena su i za slijepe i slabovidne osobe

Bug.hr nedjelja, 10. siječnja 2021. u 17:52

Bečko gradsko poduzeće za javni prijevoz „Wiener Linien“ velik značaj pridaje digitalizaciji i pristupačnosti svojih usluga, pa su tako tramvajska i autobusna stajališta opremlljena "pametnim" uređajima koji putnicima pružaju mnoštvo korisnih informacija.

Kako bi informacije bile preglednije i dostupnije, sve se nalazi na jednom stupu. Uz veliki informativni zaslon koji u stvarnom vremenu obavještava putnike o dolascima prijevoznog sredstva na istom stupu može se pronaći i manji interaktivni zaslon (korišten je  e-papir), na kojem putnici mogu provjeriti kad dolazi sljedeći tramvaj ili autobus u stvarnom vremenu. Također mogu pronaći mrežu svih linija i mogućnosti presjedanja, vozne redove i druge korisne informacije, primjerice o kupnji voznih karata, a zasloni informiraju i o smetnjama u javnom gradskom prijevozu.

Sve informacije dostupne su na njemačkom i engleskom jeziku.

Prilikom razvoja ovog projekta poduzeće „Wiener Linien“ usko je surađivalo s udrugama osoba s invaliditetom kako bi tramvajske i autobusne stanice u Beču postale što pristupačnije za sve. Interaktivni zaslon ima i način rada za slijepe i slabovidne osobe koji mogu aktivirati tako što tipku na dnu drže pritisnutom najmanje tri sekunde. Nakon toga informacije na zaslonu prikazuju se velikim bijelim slovima na crnoj pozadini uz zvučni zapis teksta.

Osim toga, stajališta imaju prepoznatljiv dizajn i jedinstven izgled, a zbog svjetla na vrhu stupa lako ih je uočiti čak i noću. Za boju stupova odabrana je crvena jer slabovidne osobe lakše percipiraju tu boju, dok bijeli rubovi povećavaju kontrast, a samim time i uočljivost.

Do sada je u austrijskoj prijestolnici postavljeno oko 30 ovakvih stajališta, a u narednim će godinama ova nova i pristupačnija izvedba postupno zamijeniti sve postojeće tramvajske i autobusne stanice.

Interaktivan zaslon nudi brojne funkcije i informacija
Interaktivan zaslon nudi brojne funkcije i informacija