Saudijci planiraju izgraditi grad za milijun stanovnika sa samo jednom prometnicom i bez automobila

U sklopu projekta Vision 2030, koja ima za cilj modernizirati Saudijsku Arabiju, njihov princ predstavio je plan izgradnje potpuno drugačijeg grada, bez cesta, automobila, ali i zagađenja zraka

Sandro Vrbanus nedjelja, 24. siječnja 2021. u 14:04

Saudijska Arabija provodi nešto što nazivaju Vision 2030, a u svojoj je biti plan modernizacije cijele zemlje kroz ulaganja u nove tehnologije, održiv razvoj i energente budućnosti. Ovu "viziju" pokrenuo je saudijski princ Mohammed bin Salman, poznat kao progresivni vođa ove zemlje, ali ništa manje nemilosrdan prema svojim protivnicima u i izvan Saudijske Arabije. Njegov novi plan, otkriven ovoga mjeseca, jest izgradnja cijelog novog grada za oko milijun stanovnika, koji bi bio potpuno nekonvencionalnog oblika.

The Line, kako ga nazivaju, trebao bi biti izgrađen u jednoj liniji, dugoj oko 170 kilometara. Sredinom grada prolazila bi napredna nova podzemna željeznica koja bi bila i središte metropole, ali i njezina jedina prometnica. Najduže putovanje s kraja na kraj ovog grada trajalo bi svega 20 minuta, a stanovnici bi gotovo sve svoje dnevne potrebe za trgovinama i drugim sadržajima mogli zadovoljiti u području koje bi pokrili šetnjom od najviše pet minuta u bilo kojem pravcu.

Obnovljivi izvori, tehnologija i AI

Budući da drugog prometa ne bi bilo, broj prometnih nesreća bio bi nula, jednako kao što bi nulto bilo i zagađenje zraka. Željeznica koja bi bila "kralješnica" The Linea bila bi također pokretana obnovljivim izvorima energije, smještena ispod zemlje i, naravno, električna i upravljana uz pomoć umjetne inteligencije. Uz nju bi bili smješteni gradski "moduli", tj. razne rezidencijalne i poslovne četvrti.

Ovaj grad bizarnog oblika i potpuno drugačijeg izgleda od svih dosadašnjih neće ostati samo na konceptu. Saudijska Arabija u ovaj projekt kreće vrlo ozbiljno i najavljuju početak gradnje već ove godine. U njega planiraju uložiti između 100 i 200 milijardi dolara, zaposliti oko 380.000 ljudi, a očekuju da će njihovom gospodarstvu u budućnosti donositi oko 48 milijardi dolara godišnje do 2030. godine.

The Line bi trebao biti dijelom velikog megalopolisa Neom na sjeverozapadu Saudijske Arabije u koji će vladajući uložiti i do 500 milijardi dolara. Očekivano, ovaj je prijedlog izazvao velike prijepore u javnosti. Urbanisti smatraju da koncept grada u jednoj liniji nema smisla, jer bespotrebno produžuje putovanja koja bi, primjerice, u planiranom kružnom obliku, ali i u konvencionalnom obliku gradske jezgre, bila značajno kraća.

Jedina prednost ovakvog planiranja urbane sredine, kažu kritičari, jest u tome što "izgleda kao iz znanstvenofantastičnog filma", pa bi pojedincima moglo biti atraktivno živjeti na taj način, uz sva čuda moderne tehnologije i bez automobila. Hoće li ih se naći baš milijun, koliko princ MBS najavljuje, nije sasvim sigurno.