Saudijski hakeri upali u mobitel Jeffa Bezosa preko WhatsAppa

Samo jednom video porukom poslanom preko WhatsAppa Saudijci su navodno dobili pristup podacima u mobitelu šefa Amazona i s njega potom skinuli gigabajte podataka

Sandro Vrbanus srijeda, 22. siječnja 2020. u 15:20

Mobitel jednog od najbogatijih i najmoćnijih ljudi u svijetu, osnivača Amazona i vlasnika Washington Posta Jeffa Bezosa bio je metom hakera u svibnju 2018. godine. Bezos se našao usred "obračuna" vlasti Saudijske Arabije s neovisnim novinarstvom u SAD-u, što je kasnije rezultiralo svirepim ubojstvom novinara Jamala Khashoggija, a hakiranje mobitela bilo je samo jedan od koraka koje su Saudijci poduzeli kako bi pokušali utišati kritike na račun tamošnjih vlasti.

Za slučaj se doznalo u ožujku prošle godine, a sada su otkriveni i neki detalji ovog hakiranja.

MBS-ov opasni WhatsApp

Saudijski princ Mohammed bin Salman, poznat pod nadimkom MBS, navodno je nekoliko tjedana prije hakerskog napada večerao s Bezosom i još nekoliko slavnih i moćnih osoba u SAD-u. Nakon toga, 1. svibnja, Bezosu na WhatsApp s navodno prinčevog broja stiže video poruka u kojoj je ugrađen zloćudni kod. Otvaranjem te poruke šef Amazona biva hakiran, a s njegovog mobitela se u kratkom roku prenosi velika količina podataka, doznaje britanski Guardian.

Njihovim izvorima nije poznato što je točno ukradeno s mobitela niti kako je to kasnije iskorišteno, a navodno je bila riječ o desecima gigabajta podataka. Zanimljivo, nekoliko tjedana nakon ovog slučaja u javnost je dospjela priča o ucjenama kojima se iz Bezosa pokušao izvući novac.

Ucjenjivači, izdavači američkog časopisa National Enquirer imali su tada njegove intimne fotografije – pa je sasvim moguće, iako nije potvrđeno, da su ih dobili od onih koji su hakirali Bezosov mobitel.

Istražitelji UN-a navodno su potvrdili izravnu umiješanost MBS-a i Saudijske Arabije u ovaj slučaj i o tome uskoro planiraju izvijestiti javnost, dok iz saudijske ambasade u SAD-u negiraju te navode.

WhatsApp je u međuvremenu doživio nekoliko nadogradnji čija je svrha bila onemogućiti slične hakerske napade.