HMS servisi imaju 400 milijuna mjesečno aktivnih korisnika

Huawei se pohvalio podatkom kako njihovi HMS servisi na mjesečnoj bazi imaju više od 400 milijuna aktivnih korisnika

Stjepan Bilić petak, 27. ožujka 2020. u 06:30

Nakon što je postalo jasno kako Huawei nove telefone neće moći više isporučivati s GMS servisima, krenuli su optimizaciju vlastitih HMS servisa. Naime, isti se koriste na domaćem, kineskom, tržištu no za upotrebu na Zapadu trebalo ih je dodatno prilagoditi.

Za početak trebalo je izraditi aplikacije koje bi bile zanimljive zapadnjačkim korisnicima koji su se dobrano navikli na Google Play i Google aplikacije. Kako znate to je učinjeno, te sada na zapadna tržišta Huaweijevi telefoni dolaze s AppGallery aplikacijom (zamjena za Google Play) unutar koje se može pronaći većina aplikacija za Android koje postoje i na Google Playu, izuzev naravno Googleovih.

Tijekom predstavljanja nove P40 serije telefona CEO tvrtke Richard Yu pohvalio se i brojkama vezano uz broj zemalja u kojima su dostupni HMS servisi, brojem mjesečno aktivnih korisnika istih te brojem developera i partnera s kojima surađuju na proizvodnji novih sadržaja i usluga.

HMS servisi su dostupni u više od 170 zemalja diljem svijeta, na mjesečnoj bazi imaju više od 400 milijuna aktivnih korisnika, a više od 1,3 milijuna developera i partnera radi na proizvodnji novih aplikacija, igara i drugog sadržaja i usluga.

Primjerice, putem AppGallery aplikacije dostupne su aplikacije The Sunday Times, News UK i TalkSport koje donose vijesti vezano uz svakodnevne događaje i sport iz Velike Britanije. Zatim, AppGallery nudi pristup i video sadržaju putem aplikacija Universal Pictures, Sony Pictures Entertainment, Paramount, BBS Studios i druge. Za ljubitelje glazbe tu su aplikacije Warner Music Group, Sony Music i Universal Music Group i druge.

Tijekom predstavljanja Richard Yu je još jednom naglasio kako je Huawei spreman surađivati s još većim brojem developerima te ih pozvao da se priključe njihovom HMS ekosustavu. Podsjetimo, Huawei je obećao kako prvih 12 mjeseci neće uzimati svoj dio kolača od prodaje aplikacija preko AppGallery, već će cjelokupan iznos ići developerima.