Huawei službeno predstavio svoje EMUI 10 sučelje

Huawei je na developerskoj HDC konferenciji službeno predstavio svoje EMUI 10 sučelje koje će u beta inačici biti dostupno već u rujnu

Matija Pavlić srijeda, 14. kolovoza 2019. u 06:00

Huawei je nedavno na svojoj HDC konferenciji za developere u kineskom gradu Dongguanu predstavio EMUI 10 sučelje. Samo predstavljanje novog sučelja obavio je čelnik Software Engineering odjela u tvrtki Huawei, Wang Chenglu.

EMUI 10 sučelje temeljiti će se na Googleovom operativnom sustavu Android Q, a beta inačica sučelja bit će dostupna 8. rujna na Huawei P30 Pro mobitelima (u početku najvjerojatnije samo za korisnike u Kini). Nakon toga sučelje će biti dostupno i za druge pametne telefone tvrtke Huawei (kao što je Mate 20 serija telefona), a novi Mate 30 i Mate 30 Pro modeli doći će s predinstaliranim EMUI 10 sučeljem.

Nova inačica EMUI sučelja između ostalog donosi tamni način rada (koji je i dio Android Q sustava), raznobojni Always On zaslon, poboljšanja vezana za Desktop način rada (drag-and-drop razmjena podataka).

Uvedena su i određena poboljšanja koja se tiču samog izgleda sučelja s mnogo više praznog prostora između naslova pojedinih aplikacija, različitih primljenih notifikacija, ikona u notifikacijskoj traci i drugog. Poboljšane su i animacije, teme, aplikacija kamere, postavke telefona (najčešće korištene postavke sada su na vrhu), a dodana je i nova fotogalerija te Digital Wellbeing aplikacija.

Tu je i tehnologija za održavanje HD poziva između više uređaja gdje korisnici upućuju audio i video pozive kad god i gdje god se nalazili, dolazni poziv korisnici mogu primiti putem pametnog zvučnika, video poziv mogu obaviti putem televizora ili čak slati video stream s drona uživo. Dodan je i sustav za sigurnu komunikaciju korisnika s sustavima autentifikacije korisnika i kriptiranja podataka.

Više o samom sustavu ipak će biti otkriveno u rujnu kada bude dostupna i spomenuta beta inačica samog sučelja. EMUI trenutačno ima 500 milijuna dnevno aktivnih korisnika te podržava 77 svjetskih jezika. Broj korisnika koji će svoje telefone nadograditi na EMUI 10 trebao bi doseći 150 milijuna.