Korisnici besplatne inačice Zooma ipak dobivaju end-to-end enkripciju

Zoom je čini se popustio pritisku korisnika te izmijenio svoju prvotnu odluku, end-to-end enkripciju dobit će i korisnici besplatne inačice tog servisa

Matija Pavlić petak, 19. lipnja 2020. u 07:00

Popularna platforma za obavljanje video poziva Zoom u posljednje se vrijeme našla pod udarom javnosti nakon što su objavili svoju namjeru da mogućnost end-to-end enkripcije pri obavljanju razgovora dobiju samo Zoom pretplatnici.

Korisnici besplatne inačice Zooma tako ne bi imali pristup toj opciji niti zaštitu i privatnost koju ona nudi. Prosvjedi korisnika ali i konzultacije te razgovori s raznim organizacijama koje se bave online privatnošću i sigurnošću čini se urodili su plodom.

Pronađeno je rješenje kojim će se nekako kompenzirati i balansirati troškovi te će i korisnici besplatne inačice Zooma moći koristiti end-to-end enkripciju, no ona neće biti aktivirana u zadanim postavkama (jer se onda blokiraju odnosno nisu dostupne neke funkcije).

U Zoomu su svoje odbijanje uvođenja end-to-end enkripcije za korisnike besplatne inačice pravdali bojazni da će se onda servis možda koristiti za neke ilegalne aktivnosti. Rješenje za svoju bojazan našli su u uvođenju posebne autentifikacijske prijave kako bi se end-to-end enkripcija mogla aktivirati. Korisnici besplatne inačice Zooma morati će se prije prvog korištenja opcije verificirati, koristeći svoje mobilne uređaje (ovaj korak je potrebno izvesti samo jednom).

Zasad još uvijek nije jasno kada će točno korisnici besplatne inačice kao i pretplatnici na servis moći koristiti end-to-end enkripciju, no poznato je kako testiranje opcije u obliku zatvorene bete počinje idući mjesec.