Microsoftov Edge debelo iza Chromea

Unatoč čestim reklamama kojima Microsoft pokušava dokazati korisnicima koliko je Edge bolji od bilo kojeg drugog internetskog preglednika isti i dalje debelo zaostaje za konkurencijom

Stjepan Bilić ponedjeljak, 5. veljače 2018. u 07:00

Nakon što smo vas izvijestili o tome kako je Windows 10 konačno preuzeo tron od Windowsa 7, vrijeme je i za baciti oko na Microsoftov internetski preglednik Edge. Dobro je poznato kako je Microsoft u više navrata plasirao reklame u kojima je uspoređivao Edge s ostalim najpopularnijim internetskim preglednicima – Chromeom i Firefoxom, tvrdeći kako je Edge znatno bolji, brži i manje poguban po bateriju prijenosnih računala.

No, čini se kako reklame nisu urodile željenim rezultatima. Naime, prema podacima tvrtke NetMarketShare Microsoftov Edge koristi tek 4,64% korisnika, unatoč tome što svako računalo s Windowsima 10 sadrži i Microsoftov preglednik. Istine radi, treba navesti kako je Edge u zadnjih mjesec dana osvojio i pokojeg novog korisnika jer mu je tržišno učeće tijekom prosinca 2017. godine iznosilo 4,61%.

Najbolje među korisnicima stoji Googleov Chrome kojeg je tijekom siječnja 2018. godine koristilo 61,41% korisnika. Chrome je također povećao broj korisnika u odnosu na prosinac 2017. godine – sa 50,57%, na prošlomjesečnih 61,41%.

Na drugom mjestu nalazi se Internet Explorer sa 11,84%, a na trećem Mozillin Firefox, koji prema najnovijim podacima drži 10,85 tržišta. No, unatoč tome, veliki je jaz između Chromea i Firefoxa. Microsoftu bi u dobivanju novih Edge korisnika ubuduće mogla pomoći mala smicalica, koju u Redmondu još nazivaju i poslovnom odlukom.

Microsoft je odlučio u skorije vrijeme ukinutu Windowse 10 S. Podsjetimo, radi se posebnoj inačici Windowsa 10 koja može pokretati samo aplikacije iz Windows Storea. Prema izvoru, Microsoft je odlučio ukinuti Windows 10 S kao samostalan proizvod u korist takozvanog S Modea koji bi bio po defaultu aktiviran na svim inačicama Windowsa 10 – Home, Enterprise i Pro.

Time bi se osiguralo da se na takvim računalima mogu koristiti samo aplikacije iz Windows Storea što bi dovelo i do porasta broja Edge korisnika, jer na takvim računalima nije moguća instalacija alternativnih preglednika. Dakako, S Mode bi se mogao u svakom trenutku deaktivirati – kupci Windowsa 10 Home besplatno, a kupci Pro inačice uz jednokratnu naknadu od 49 USD kao što je i sada slučaj s nadogradnjom Windowsa 10 S na Windowse 10 Pro.

Microsoftovom Edgeu u korist idu i istraživanja koja su pokazala kako 60% korisnika koji su nabavili računala s Windowsima 10 S je i dalje nastavilo koristiti računala bez nadogradnje na punu inačicu Windowsa s kojom bi dobili podršku i za Win32 aplikacije. Hoće li se omjer snaga u skorije vrijeme promijeniti u Edgeovui korist znat ćemo već kroz koji mjesec kada S Mode i službeno zaživi.