Notepad u Windowsima 11 dobio provjeru pravopisa

Bez velike pompe i instalacije ažuriranja, korisnicima posljednje verzije Windowsa 11 Microsoft je uključio funkcionalnost najavljenu prije nekoliko mjeseci – jezične alate unutar Notepada

Sandro Vrbanus utorak, 9. srpnja 2024. u 12:50

U ožujku najavljeno, u srpnju uključeno – integrirani program Windowsa 11 za uređivanje plain text datoteka, Notepad, obogaćen je alatima za provjeru pravopisa. Oni su gotovo pa prekopirani iz daleko moćnijeg tekstualnog editora Worda, a i funkcioniraju na isti način.

Spellcheck i autocorrect

Funkcija provjere pravopisa (spellcheck) pronaći će pogrešno napisane riječi na jeziku koji je trenutačno aktiviran kao zadani za Windowse, a funkcija automatskog ispravljanja (autocorrect) tijekom tipkanja će provjeravati najčešće pogreške i automatski ih ispravljati. Označavanje pogrešno napisanih riječi identično je kao u Wordu i sličnim alatima, one su podcrtane crvenom valovitom linijom, a klik na takve riječi otvara skočni izbornik s pravilno napisanim prijedlozima.

Spellcheck i autocorrect se mogu isključiti u postavkama (klikom na zupčanik u gornjem desnom uglu Notepadovog glavnog prozora). Provjera pravopisa može se uključiti zasebno za svaki od podržanih formata datoteka (.txt, .md, .srt/.ass, .lrc i .lic), sve prema željama korisnika. Notepad će po novome biti dovoljno "pametan" pa će provjeru isključivati u dokumentima koji sadrže programski kôd ili su prepoznati kao sistemski logovi.

Kako biste i sami dobili ovaj korisni dodatak Notepadu, ne morate ništa posebno učiniti, dovoljno je samo ažurirati Windowse 11 na posljednju dostupnu stabilnu verziju. Ova promjena samo je jedna u nizu onih koje su stigle u Notepad nakon ukidanja nešto svestranijeg WordPada. Tu ubrajamo tabove, tamni način rada, automatsku pohranu otvorenih dokumenata i brojač znakova.