Notepad dobiva alate za provjeru pravopisa

Poklonici pisanja običnog (plain) teksta u Notepadu na raspolaganju imaju sve više funkcionalnosti, a sljedeća među njima bit će provjera i automatsko ispravljanje pravopisa

Sandro Vrbanus petak, 22. ožujka 2024. u 16:38

Dugo zanemareni integralni dio Windowsa, program za uređivanje plain text datoteka Notepad, u posljednje je vrijeme ponovno u fokusu Microsoftovih developera. Tako je već, u verziji za Windowse 11, dobio podršku za tabove i tamni način rada, automatsku pohranu otvorenih dokumenata, brojač znakova, a govori se i o mogućoj implementaciji raznih funkcija vezanih uz generativnu umjetnu inteligenciju.

Spellcheck i autocorrect

Sada iz Microsofta objavljuju i još jedan novitet, koji je već dostupan u Insider programu. Svi oni koji su dio tog programa, unutar razvojnih kanala (Canary i Dev), mogu, ili će uskoro moći, instalirati novu verziju Notepada (11.2402.18.0). U njoj, pak, stiže – alat za provjeru pravopisa, obično rezerviran za napredne tekstualne editore.

Notepad će u ovoj nadogradnji označavati pogrešno napisane riječi i nuditi ispravke, odnosno slične riječi iz rječnika. Tu je i funkcija automatskog ispravljanja pravopisnih pogrešaka, koja će tipične i česte greške već tijekom tipkanja prepraviti u ispravne riječi.

Napišete li riječ neispravno, Notepad će je ubuduće podcrtati crvenim, kao što to primjerice čini Word. Klikom na takvu riječ ponudit će se prijedlozi korekcija. Tu je i poznata funkcija ignoriranja pogrešaka (tj. ako baš želite imati neku riječ koja ne postoji u službenom rječniku). Ona se može primijeniti samo na jedan dokument, ili se pak nova riječ može dodati u rječnik kako bi uvijek bila prepoznata kao ispravna.

Ne vrijedi za kôd

Provjera pravopisa zamišljena je kao funkcija uključena po defaultu, no Notepad će biti dovoljno "pametan" pa će je isključivati u dokumentima koji sadrže programski kôd ili su prepoznati kao sistemski logovi. Sve to bit će moguće i ručno podesiti u izborniku postavki, koji će također biti redizajniran.

Iz Microsofta poručuju da će alati za pravopis u razvojne inačice Notepada stizati postupno, ne svim Insiderima odjednom, kao i da će podržavati "veći broj jezika".