Preglednik Vivaldi u verziji za Raspberry Pi

Sve popularniji internetski preglednik Vivaldi dobio je i vlastitu inačicu (zasad eksperimentalnu) prilagođenu Linux ARM uređajima, a posebice popularnom minijaturnom računalu Raspberry Pi

Matija Pavlić utorak, 5. prosinca 2017. u 01:26

Developeri koji su nekad radili u Operi nastavljaju s razvojem svojeg alternativnog internetskog preglednika Vivaldi. Ovaj put radi se o eksperimentalnog inačici toga preglednika za Linux ARM uređaje kao što je popularno minijaturno računalo Raspberry Pi.

Među podržanim modelima nalaze se Raspberry Pi Zero, Raspberry Pi 2 te Raspberry Pi 3, ali i druga minijaturna računala i razvojne ploče kao što su CubieBoard i ASUS Tinker Bord. Na Raspberry Pi uređajima instalacija Vivaldija je jednostavna i odvija se putem operativnog sustava Raspbian. 

Kako bi izvođenje Vivaldi preglednika na takvim uređajima bilo što ugodnije korisnici imaju mogućnost isključivanja animiranih GIF-ova te pregledavanje internetskih stranica putem Reader Mode opcije.

Preglednik Vivaldi već je odavno dostupan u verzijama za Windows, macOS i Linux sustave. Dakle na developerima iz Vivaldija je preostalo da možda u budućnosti predstave i verziju svoga preglednika za Android te iOS mobilne uređaje, s obzirom da iste imaju svi konkurentski preglednici (odnedavno i Microsoft Edge).

Direktna poveznica na inačicu Vivaldija za Linux ARM uređaje nalazi se ovdje (u obliku .deb datoteke).