Zoom postaje nešto sigurnije mjesto za video pozive

Aplikacija za video konferencije Zoom doživjela je ogroman porast popularnosti, što nije prošlo bez otkrivanja brojnih sigurnosnih problema u njoj. Nekog pomaka ipak ima

Sandro Vrbanus četvrtak, 23. travnja 2020. u 17:14

Otkako pola svijeta radi od kuće i ne mogu se vidjeti s obitelji i prijateljima, aplikacija za video konferencije Zoom postala je jedno od glavnih "mjesta" za druženje i održavanje virtualnih sastanaka. Prošloga mjeseca imala je oko 200 milijuna dnevno aktivnih korisnika. To se tada činilo kao vrlo velik broj jer ih je u prosincu prošle godine bilo tek oko 10 milijuna. U proteklih je mjesec dana, pak, na Zoom došlo još 50% korisnika više, pa trenutačno ovaj servis tako bilježi preko 300 milijuna aktivnih korisnika svakog dana.

Kako bi svima njima video razgovori bili sigurniji, Zoom je u inačici 5.0 implementirao neka bitna poboljšanja. Kao najvažnija nova značajka ističe se prelazak na AES 256-bitnu GCM enkripciju. Ona i dalje nije punokrvna end-to-end enkripcija, no svakako je sigurnija od do sada korištenog 128-bitnog AES enkripcijskog standarda. Puna podrška za enkripciju svih razgovora na svim korisničkim računima bit će aktivirana 30. svibnja.

Stop Zoombombingu

Kako bi dodano umanjili mogućnost upadanja u tuđe video konferencije, tzv. "Zoombombing", u Zoomu su u korisničko sučelje pridodali i ikonu putem koje je moguće postaviti lozinku na konferenciju, prijaviti nepoželjnog "gosta" i općenito administrirati sigurnosne postavke. Defaultne lozinke sada su sigurnije, a administratori imaju veću kontrolu nad video konferencijama koje pokrenu.

Kako bi se smanjila vjerojatnost neželjenog prisluškivanja razgovora, korisnici od sada imaju mogućnost birati kroz koje će zemlje njihovi pozivi prolaziti – pa se ne bi trebalo ponoviti da se razgovori stanovnika Europe i SAD-a nepotrebno preusmjeravaju kroz servere u Kini, kao što je ranije bio slučaj.