Crucial predstavio svoj prvi prijenosni SSD - X8

Crucial je predstavio lagani, prijenosni SSD za potrošače – Crucial X8 koji se osim na Mac i PC računalima može koristiti i na igraćim konzolama te uređajima s iPadOS i Android operacijskim sustavima

Stjepan Bilić ponedjeljak, 28. listopada 2019. u 15:30

Crucial je predstavio svoj prvi prijenosni SSD za potrošače – X8. Radi se o laganom i brzom SSD-u koji se može koristiti na velikom broju uređaja, od PC i Mac računala, igraćih konzola do mobilnih uređaja temeljenih na operacijskim sustavima iPadOS i Android.

Iza naziva X8 krije se Crucialov P1 NVMe SSD s QLC NAND flash memorijom. Zahvaljujući tome proizvođač navodi kako se X8 odlikuje visokom brzinom čitanja podataka – do 1.050 MB/s. Kako se u promotivnim materijalima ne spominje brzina zapisivanja podataka očito je da je po tom pitanju osjetno sporiji, pa je ovaj SSD namijenjen korisnicima koji češće pristupaju postojećim, a rjeđe zapisuju nove podatke.

Proizvođač navodi kako je X8 1,8 puta brži od većine drugih prijenosnih SSD-ova, 7,5 puta brži od prijenosnih tvrdih diskova te 100 puta brži od USB stickova. X8 može podnijeti ekstremne temperature, vibracije, udarce i padove s visine do 2,28 metara. No kućište od aluminija nije otporno na vodu.

Crucial je pripremio dva modela, od 500 GB i 1 TB. Za razliku od P1 SSD-a koji ima petogodišnje jamstvo, X8 ima kraće, trogodišnje jamstvo. No zato je skuplji. Dok se P1 može nabaviti za oko 100 USD, 500-gigabajtni X8 stoji 119,99 USD, a terabajtni 189,99 USD.