Robotički startup iz Zagreba osigurao investiciju od gotovo 5 milijuna kuna

Gideon Brothers iz Zagreba zatvorio je rundu financiranja koju je po ulaganjima predvodio suosnivač kompanije TransferWise, Taavet Hinrikus

Sandro Vrbanus utorak, 24. srpnja 2018. u 23:12

Gideon Brothers, zagrebački startup osnivača Matije Kopića (inače i osnivača uspješnog startupa Farmeron), upravo je zatvorio rundu financiranja u kojoj je prikupljeno 765.000 američkih dolara. Gotovo 5 milijuna kuna u ovu su kompaniju investirali suosnivač financijskog servisa TransferWise Taavet Hinrikus, a uz njega u ovaj su robotički startup uložili David Rowan (bivši urednik Wireda) kao i nekoliko neimenovanih domaćih poslovnih anđela (o kojima će se vjerojatno više saznati u budućnosti).

Za Bug.hr su povodom današnjih vijesti o investicijama iz Gideon Brothersa prokomentirali ovaj razvoj događaja.

Ulaganja u zapošljavanje i razvoj

Svježi će kapital, kažu, biti iskorišten za rast broja zaposlenika – inženjera i osoblja okrenutog korisnicima. Isto tako novac će biti uložen u ubrzavanje razvoja robotskog autonomnog sustava i logističke platforme.

Gideon Brothers sada zapošljava stručnjake iz brojnih područja, od robotike, strojarstva, elektrotehnike, pa sve do industrijskog dizajna. Neke talente su privukli k sebi i iz Microsofta i Googlea, a pohvalili su se i kako zaposlenici odbijaju poslove izvan Hrvatske kako bi ostali kod njih raditi na zajedničkoj viziji budućnosti.

Shodno tome, kompanija nema planove seliti izvan Hrvatske ili otvarati satelitske urede u drugim zemljama – kod nas imaju urede u Zagrebu i Osijeku i ne vide razloga da odlaze bilo gdje drugdje.

Spomenimo i kako su prošloga mjeseca na Founders Forumu u Londonu, u konkurenciji 150 europskih startupa, dobili nagradu AI Rising Star.

Startup Gideon Brothers osnovan je prošle godine, nakon što je Kopić prodao Farmeron američkoj kompaniji Virtus Nutrition. Osnovna djelatnost ove kompanije, sa sada već 39 zaposlenika (od čega 5 doktora znanosti i 27 magistara), je razvoj robota za razne industrijske namjene. Osim Kopića, suosnivači kompanije su i Milan Račić, Edin Kočo, Josip Ćesić i Kruno Stražanac.

Autonomni roboti za budućnost

Glavni proizvod ove kompanije je tehnologija koja objedinjuje trodimenzionalni računalni vid sa strojnim učenjem, što omogućava robotima da budu "svjesni" okoline i kreću se autonomno, surađuju s ljudima na radnom mjestu, te uče obavljati nove zadatke.

Sustav je to umjetne inteligencije koji robotima omogućava da osjete trodimenzionalnost prostora. Gideon Brothers će surađivati s proizvođačima industrijskih strojeva namijenjenih uporabi u zatvorenim prostorima kako bi njihove postojeće modele strojeva uz pomoć umjetne inteligencije unaprijedili u autonomne samohodne robote.