Samsung Galaxy Tab S7 i S7+ na Geekbenchu

Samsung bi mogao uskoro predstaviti nove tablete – naime, renderi i rezultati Geekbench testova za Galaxy Tab S7 i Galaxy Tab S7+ su tu, još se samo treba održati online ili live događaj predstavljanja

Stjepan Bilić utorak, 16. lipnja 2020. u 07:00

Od ranije je poznato kako Samsung radi na novim tabletima iz serije Galaxy Tab S. Novi modeli stići će pod nazivima Galaxy Tab S7 i Galaxy Tab S7+ te će zamijeniti još uvijek aktualnu seriju Galaxy Tab S6.

Čini se kako nećemo morati predugo čekati na predstavljanje, jer su polako počele curiti sve veće količine informacija o navedenim tabletima. Najprije su se pojavile glasine o njima, zatim CAD renderi, a ubrzo potom i rezultati Geekbench testova koji su nam otkrili kakve su im trenutne performanse.

Kao što se može vidjeti iz priloženih rendera Samsung ove godine nije išao u preveliki redizajn, stoga nova Galaxy Tab S7 serija tableta dosta podsjeća na prošlogodišnju seriju Galaxy Tab S6. Prema glasinama Galaxy Tab S7 trebao bi stići u dvije inačice – sa 11“ i 12,4“ ekranom dok bi Galaxy Tab S7+ trebao imati samo jednu – sa 12,4“ ekranom. No o tom-potom, kada se Samsung službeno oglasi o njima i otkrije službene specifikacije.

Ovogodišnji modeli zadržali su utor na stražnjoj strani kućišta koji je stigao s prošlogodišnjom serijom, a koji služi za punjenje digitalne olovke (S-Pen) i koji je smješten okomito, odmah ispod stražnjih kamera. Okolni rubovi oko ekrana su nešto deblji, no u ovom slučaju to i nije loše, jer će osigurati lakše rukovanje s tabletom.

Kad smo kod ekrana, selfie kamera je smještena povrh njega tako da nema nikakvih ureza, samo većinom ravni ekran. Naime, rubovi su mu malčice zaobljeni. Prema renderima, Galaxy Tab S7 trebao bi imati skener otiska prsta integriran u Power tipku. Zatim vidljiv je USB-C port te očiti nedostatak 3,5-mm audio porta što znači kako će Galaxy Tab S7 podržavati isključivo USB-C i Bluetooth slušalice. S desne strane smještene su tipke za kontrolu jačine zvuka i utor za microSD i SIM kartice, dakle za očekivati je kako će Samsung predstaviti Wi-Fi i 5G modele.

Što se baterije tiče, izvori navode kako će manji, 11“ model biti opremljen s baterijom kapaciteta 7.760 mAh. Veći, 12,4“ model imat će jaču bateriju, od 9.800 mAh. Rendera za Galaxy Tab S7+ za sada nema, no za očekivati je da se dizajnom neće razlikovati u odnosu na standardni Galaxy Tab S7, no po performansama hoće, donekle. Tako barem otkriva Geekbench, jedan od najpopularnijih benchmark testova.

Geekbench je u svoju bazu upisao oba modela te im je dodijelio nazive SM-T870 (Galaxy Tab S7) i SM-T976B (Galaxy Tab S7+). Testirani modeli bili su opremljeni s Qualcommovim čipsetom, Snapdragonom 865 te sa 6 GB RAM-a. Unatoč, podjednakom hardveru Plus model se pokazao nešto boljim u Multi-Core testovima od standardnog modela. Galaxy Tab S7+ osvojio je 13.286 bodova, a Galaxy Tab S7 12.945, što je 341 bod manje.

No, Galaxy Tab S7 osvojio je zato više bodova u Single-Core testovima – 4.509, naspram 4.277 bodova koliko je osvojio Galaxy Tab S7+. Ovoga puta bodovna razlika je još manja, tek 232 boda, što znači kako neće biti velike razlike u performansama između ova dva modela. Razlike bi se mogle u konačnici svesti na sitne detalje, poput recimo 120 Hz ekrana koji bi trebao biti dostupan samo na Plus modelu.