3D ispis broda oborio čak tri svjetska rekorda

Najvećim polimerskim 3D pisačem na svijetu izrađen je najveći 3D ispisani čamac na svijetu, koji je ujedno i najveći predmet ikada izrađen ovom tehnologijom

Sandro Vrbanus subota, 12. listopada 2019. u 20:05

Sa sveučilišta Maine i njihovog Centra za kompozite objavljena je ovoga tjedna kratka timelapse snimka 3D printanja broda na kojoj je, u samo tridesetak sekundi, sažet trodnevni proces ispisivanja. No, ovaj proces nije bilo kakvo 3D printanje, već ono koje je istodobno srušilo tri svjetska rekorda upisana u Guinnessovu knjigu. U jednom pokušaju najveći je polimerski 3D pisač na svijetu ispisao najveći 3D ispisani čamac ikada izrađen, koji je ujedno i najveći 3D ispisani predmet izrađen do sada.

Rekordni ispisani predmet potpuno je funkcionalan brod duljine 7,5 metara i mase oko 2,5 tone, koji će kao patrolni brod biti korišten za istraživanje oceana. Ispisivanje je trajalo 72 sata i dovršeno je 22. rujna.

Printanje biomaterijala

Cijeli projekt financiran je s čak 40 milijuna dolara iz raznih državnih i federalnih fondova za očuvanje okoliša. Naime, nije sveučilište izrađivalo najveći 3D pisač na svijetu kako bi obarao Guinnessove rekorde, već u svrhe izrade velikih predmeta koji će biti korišteni u očuvanju prirodnih resursa Mainea.

Na pisaču je moguće izrađivati predmete veličine do 30 x 6,7 x 3 metara, može polagati oko 250 kilograma materijala na sat, a jedan od planiranih projekata je ispisivanje pomoću sirovina, primarno celuloze, dobivenih od drva, te izrada takvih "ekoloških" velikih prototipa za najrazličitije namjene.

Korištenje celuloze u termoplastici ima potencijal zamijeniti mnoge materijale visoke čvrstoće u procesu 3D ispisa, pa čak i metale, kažu sa Sveučilišta Maine. Nova oprema, u vidu ovog printera-rekordera, ubrzat će proces istraživanja novih materijala poput bio-kompozita, koji donose velik potencijal za drvnu industriju u ovoj američkoj saveznoj državi.