3D ispisanim otiskom prsta prevario ultrazvučni čitač u Galaxyju S10

Samsung je u svoj najnoviji Galaxy S10 ugradio nevidljivi ultrazvučni čitač otiska prsta koji bi trebalo biti teže prevariti. No, čini se kako to nije neizvedivo, čak naprotiv

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 8. travnja 2019. u 14:27

Na Imguru se prije nekoliko dana pojavila objava koja je zainteresirala mnoge u svijetu tehnologije. Jedan je korisnik, nadimka darkshark, objavio video i opis postupka "varanja" ultrazvučnog čitača otiska prsta na Samsungovom novom mobitelu Galaxy S10. Ovaj model diči se nevidljivim čitačem otisaka prstiju smještenim ispod zaslona, koji bi zbog ultrazvučne tehnologije trebalo biti teže "prevariti" – no, čini se kako to nije nimalo neizvedivo.

Spomenuti je "haker" uspio u varanju otiska prsta u samo tri pokušaja. Proces je započeo fotografiranjem vlastitog otiska prsta na čaši za vino – što znači da zlonamjerni napadači vrlo lako mogu doći do otiska prsta svoje žrtve. Potom je uz pomoć softvera (Photoshopa i 3ds Maxa) izradio 3D model tog otiska i ispisao ga na AnyCubic Photon LCD 3D pisaču u smoli. Preciznost pisača deklarirana je na 45 mikrona po x i y osima, te 10 mikrona po z osi – što je više nego dovoljno za rekreiranje otiska prsta, kaže darkshark.

Ispisivanje je trajalo samo 13 minuta, a tri pokušaja ispisa bila su potrebna kako bi se dobila točna visina grebena papilarnih linija na otisku. Nakon uspješnog ispisa otisak je poslužio za otključavanje Galaxyja S10 – kao što možete vidjeti na priloženom videu – i to prilično dobro. Autor ovog "hacka" kaže kako ponekad ovim ispisanim otiskom mobitel može otključati jednako lako kao i vlastitim prstom.