3D pisači u izrađenim predmetima ostavljaju jedinstven "rukopis"

Znanstvenici su otkrili metodu kojom mogu predmete izrađene tehnologijom 3D ispisa povezati s pisačima na kojima su ispisani

Sandro Vrbanus nedjelja, 21. listopada 2018. u 06:30

Skupina znanstvenih istraživača s nekoliko američkih sveučilišta objavila je rad kojim opisuje svoju tehnologiju identifikacije 3D pisača na temelju predmeta koji su u njima izrađeni. Nazvana PrinTracker, ova tehnologija skenira predmete izrađene 3D ispisom i u stanju je, promatrajući samo mali uzorak materijala, povezati predmete s pisačima na kojima su ispisani.

Eksperiment je zamišljen kao reakcija na pojavu 3D ispisanog oružja koje bi se moglo pojaviti na crnom tržištu, a na ovaj bi se način moglo identificirati proizvođače u slučaju da se takvo oružje nađe u kriminalističkoj istrazi. Isto tako kao moguće područje primjene navodi se i 3D ispis kućišta "skimmera", uređaja koji se postavljaju na bankomate kako bi očitavali i krali podatke s kreditnih kartica. Isto tako ova se tehnologija može koristiti i kod raznih krivotvorina nastalih 3D ispisom.

3D ispisano oružje za sobom povlači brojne zakonske peripetije
3D ispisano oružje za sobom povlači brojne zakonske peripetije

Ova ekipa znanstvenika navodi kako svaki 3D pisač ima prepoznatljivi i jedinstveni "rukopis", te da u izrađenim predmetima ostavlja tragove prema kojima ga se može identificirati s velikom sigurnošću. Male nepravilnosti u izradi i hardverske karakteristike svakog pisača ono su što ostavlja tragove koji se u ispisanim predmetima traži skeniranjem običnim na tržištu dostupnim skenerima. U sklopu testiranja PrinTracker tehnologija bila je precizna u 92% do čak 99,8% slučajeva kad je riječ o povezivanju predmeta s printerom u kojem je nastao.

Za sada tehnologija prepoznavanja funkcionira sa stereolitografskim (SLA) i ekstruzijskim (FDM) pisačima.