Amazon želi da pustite dostavljače u svoj dom

Amazon Key je usluga koja dostavljačima omogućava da otključaju vrata kuće i unutra dostave paket kada nikoga nema doma

Sandro Vrbanus utorak, 19. prosinca 2017. u 14:50

Prije nekoliko tjedana Amazon je najavio pokretanje usluge Amazon Key. Korisnici koji često naručuju robu s ove web trgovine, a žive u određenom područjima SAD-a gdje se Key planira lansirati, trebali bi u svoj dom pustiti dostavljače čak i onda kada nitko iz obitelji nije kod kuće.

Kako to Amazon planira provesti? Otprilike ovako: Usluga uključuje sigurnosnu bravu, IP kameru i mobilnu aplikaciju. Kada kupac naruči dostavu robe, i očekuje dostavljača dok ga nema kod kuće, moći će mu putem aplikacije dati odobrenje da otključa njegova ulazna vrata. Dostavljač bi tada trebao samo ubaciti paket kroz vrata i zaključati ih nazad, što će korisnik moći pratiti putem spomenute kamere.

Prve reakcije javnosti na ovakvo potencijalno narušavanje privatnosti nisu baš bile pozitivne, a sada su počele stizati i prve recenzije – isto tako negativno intonirane (iako više zbog tehničke izvedbe usluge a ne straha od pljačke).

Zanimljivo, Amazon očekuje od kupaca koji bi htjeli ovakvu dostavu da još i plate "pametnu bravu" 250 dolara (na akciji 200), i potom žive u strahu od hakiranja ovakve brave ili tko zna kakvih namjera dostavljača. I Amazona se kunu kako je ovo rješenje vrlo kvalitetno i sigurno, no kupci za sada nisu baš poludjeli od oduševljenja. Što vi mislite o ovome?

Anketa Glasanje do 26.12.2017. Glasanje zatvoreno

Ukupni broj glasova: