Američka mornarica naručila od Boeinga autonomne podmornice bez posade

Četiri ekstra velike autonomne vojne podmornice Orca postat će dijelom oružanih snaga SAD-a, a proizvest će ih Boeing

Sandro Vrbanus nedjelja, 17. veljače 2019. u 07:00

Američko Ministarstvo obrane objavilo je da je tamošnjem proizvođaču zrakoplova, satelita i raketa, Boeingu, povjerilo posao izrade novih podmornica vrijedan 43 milijuna dolara. Ukupno su naručene četiri podmornice tipa Orca Extra Large Unmanned Undersea Vehicles (XLUUV), a kako im i samo ime kaže riječ je o plovilima bez posade.

Orca podmornice zasnovane su na Boeingovom prototipu Echo Voyager kojim je ova kompanija prikazala mogućnosti ove tehnologije. Podmornice su izrađene tako da se lako mogu u budućnosti nadograditi novom opremom i dodacima. Imaju domet od 6.500 nautičkih milja i mogu autonomno morima i oceanima ploviti mjesecima. Cilindričnog su oblika promjera 2,5 metra i duge 15,5 metara. Na suhome imaju masu od oko 50 tona, najdublje mogu zaroniti do 3,3 kilometra dubine i ploviti brzinom od 8 čvorova (15 km/h).

Plovila će biti opremljena autonomnom inercijskom navigacijom, senzorima dubine, te GPS navigacijom koja, dakako, radi tek kada su na površini. Tovarni prostor Orce bit će modularan pa će se u njega moći smjestiti sve što misija zahtijeva – dakle oprema, teret ili naoružanje mase do osam tona.

Kad je riječ o pogonu, baterije će Orci dati domet na električni pogon od oko 250 kilometara, a tada će podmornica morati doći na površinu kako bi uključila dizelski generator i napunila baterije. Dizelskog goriva bit će dovoljno za oko šest mjeseci ovakvog dopunjavanja baterija.

Smatra se da bi glavne zadaće ovih podmornica trebale biti traganje za neprijateljskim podmornicama, lansiranje torpeda i projektila na ciljeve prema potrebi, kao i diskretno patroliranje ili postavljanje i otkrivanje mina. Činjenica da će jedna koštati "samo" nešto više od 10 milijuna dolara čini ih opremom "za jednokratnu upotrebu", pa će ih biti moguće slati na podmorske misije u kojima bi, korištenjem klasičnih podmornica, rizik za živote vojnika bio prevelik.