Amerikanci će razvijati robota za popravak satelita u orbiti

U orbiti ima više tisuća satelita koji su jednom lansirani i namijenjeni za jednokratnu upotrebu. Cilj nove američke inicijative jest osmisliti načine za oživljavanje starih i produživanje života budućih satelita

Sandro Vrbanus nedjelja, 23. siječnja 2022. u 18:23

Ratno zrakoplovstvo SAD-a i najnovija grana njihovih Oružanih snaga, Svemirska vojska, zajednički su, s nizom kompanija i sveučilišta pokrenule program SURI (Space University Research Initiative). U njemu će sudjelovati stručnjaci Northrop Grummana i istraživači sa sveučilišta Carnegie Mellon, New Mexico i Texas A&M, a cilj će im biti razviti sustave za pametno dijagnosticiranje problema, robotsko održavanje te sastavljanje satelita u svemiru.

Ponuda ove skupine odabrana je na natječaju, među 40-ak pristiglih, a ocijenjena je najboljom. Dostavljena je pod radnim nazivom "Razbijanje paradigme 'jednom lansiraj, jednom koristi'".

Satelitski serviser

U orbiti trenutačno postoji preko 6.500 satelita, od kojih polovica nije funkcionalna. Do toga je došlo jer su sateliti rađeni za jedno lansiranje i namijenjeni su za jednokratnu upotrebu, nakon čega ili izgaraju u atmosferi ili samo ostaju "mrtvi" u orbiti. Takva situacija nije dugoročno održiva, pa će spomenuta radna skupina SURI pokušati produžiti životni vijek postojećih, ali i budućih satelita, koji tek trebaju biti lansirani.

Projekt će voditi istraživački laboratorij Space forcea
Projekt će voditi istraživački laboratorij Space forcea

Pred njima je velik zadatak – stvoriti spretne inteligentne robote koji su u stanju u orbiti obavljati popravke satelita, puniti ih gorivom, zamijeniti dotrajale dijelove i slično. Najnapredniji rezultat njihovog istraživanja trebao bi biti robot koji je u stanju od lansiranih dijelova sastaviti cijeli satelit, tj. praktički ga samostalno proizvesti u orbiti.

Stručnjaci će na ovom projektu morati koristiti mnoge tehnologije i moderna postignuća iz područja umjetne inteligencije, senzorike, tvrde i meke robotike, 3D ispisa, i slične najnaprednije metode rada. Kako bi im istraživanje bilo što uspješnije, za program SURI će biti izdvojeno milijun dolara godišnje, kroz razdoblje od narednih tri do pet godina, koliko se očekuje da će istraživanje i razvoj trajati.