Apple Watch bi uz dodatak za skeniranje vena postao VR kontroler

Prošloga je tjedna Appleu odobren patent koji opisuje metodu prepoznavanja gesti ruku i položaja prstiju samo na temelju analize položaja i svojstava vena u zapešću korisnika

Sandro Vrbanus utorak, 7. srpnja 2020. u 06:00

Još u kolovozu 2018. Apple je Patentnom uredu SAD-a bio predao zahtjev za zaštitom tehnologije koji je prošloga tjedna i odobren. Isti opisuje tehnologiju namijenjenu ugradnji u pametne satove, dakle Apple Watch, a koja može uz pomoć svjetlosti iz samog sata i njegove narukvice, te pripadajućih senzora ili infracrvenih kamera, dubinski snimati vene u zapešću.

No, snimanje vena neće se, kao kod nekih već viđenih rješenja, koristiti za autentifikaciju korisnika, već za nešto sasvim drugo – napredno prepoznavanje gesti. Kako opisuje autor patenta, praćenjem položaja određenih vena u zapešću moguće je zaključiti i ponešto o položaju šake i prstiju. Tako se samo praćenjem stanja i promjena u ovom malenom dijelu krvožilnog sustava može interpretirati geste korisnika, odnosno prevesti ih u naredbe pametnom satu.

Moguća primjena u VR-u

Iz patenta: smještaj senzora i primjer prepoznavanja položaja prstiju
Iz patenta: smještaj senzora i primjer prepoznavanja položaja prstiju

Zašto bi to moglo biti bitno, pitate se? U patentu se, naime, navodi i primjer u kojem bi se ovakva tehnologija mogla koristiti. Apple zamišlja da bi se pokreti šake i prstiju na ovaj način mogli pretvoriti u naredbe unutar raznih aplikacije koje koriste tehnologije virtualne ili proširene stvarnosti.

Apple Watch bi tako mogao zamijeniti VR kontrolere, odnosno "prebaciti" šaku korisnika, s njezinim točnim položajem, u virtualni svijet.

Za ove namjene neki su se okrenuli fizičkim kontrolerima, drugi pametnim rukavicama sa senzorima, dok Apple misli da je sasvim dovoljno da korisnik za interakciju s virtualnim predmetima na ruci nosi tek njihov sat. U kontekstu Apple Glassa, već neko vrijeme najavljivanih pametnih AR naočala koje bi Apple kroz koju godinu mogao plasirati na tržište, pretvaranje Apple Watcha u kontroler i ne zvuči tako nemoguće.