Astronauti nose Pradu? Talijanska modna kuća surađuje na projektu NASA-inih svemirskih odijela

U prvom poslovnom partnerstvu tog tipa, luksuzna modna kuća Prada i svemirska tvrtka Axiom Space zajedničkim će snagama razviti odijelo za kretanje Mjesečevom površinom u misiji Artemis

Sandro Vrbanus subota, 7. listopada 2023. u 12:28

Tijekom 2025. godine NASA želi na Mjesec poslati prvu ljudsku posadu i tako posjetiti naš prirodni satelit prvi puta nakon prosinca 1972. godine. Za realizaciju tog plana pobrinut će se timovi misije Artemis III, u sklopu koje bi na Mjesec prvi puta trebala kročiti i jedna žena. NASA u misijama programa Artemis aktivno surađuje s privatnim svemirskim kompanijama, pa će tako biti i kad je riječ o svemirskim odijelima za korištenje na Mjesecu.

Traži se ekspertiza

Za njih su odabrali dobavljača Axiom Space, a oni, pak, za suradnika na projektu uzeli talijansku luksuznu modnu kuću, Pradu. Naravno, ne zbog luksuza ili isticanja te marke tijekom misije, već zbog tehničke ekspertize u pogledu korištenih materijala, proizvodnih tehnologija i inovativnih dizajnerskih koncepata. Suradnja, kažu, ima za cilj astronautima osigurati udobnost tijekom boravka na Mjesecu i značajno unaprijediti iskustvo nošenja svemirskih odijela iz ere misija Apollo.

Inženjeri Prade i Axiom Spacea surađivat će tijekom procesa dizajna i izrade novih lunarnih odijela, razvijati nova rješenja i materijale, a sve kako bi astronautkinje i astronauti bili zaštićeni od izazovnih uvjeta, ali istodobno se i lakše i slobodnije mogli kretati. Odijelo nosi službeni naziv Exploration Extravehicular Mobility Unit (xEMU), bit će fleksibilnije nego ranije i omogućit će onima koji ga nose korištenje najrazličitije opreme i alata. Samim time i mogućnosti ljudskog istraživanja Mjesečeve površine bit će daleko šire.

Axiom Space inače je privatna svemirska kompanija, jedina koja je dobila dozvolu svoj komercijalni modul priključiti na Međunarodnu svemirsku postaju, i koja planira imati vlastitu privatnu turističku orbitalnu postaju u svemiru.