Automatsko otkrivanje korištenja mobitela u vožnji

U engleskoj regiji Norfolk uz ceste su postavljeni prvi automatski detektori koji mogu prepoznati kada se mobitel koristi za vrijeme vožnje

Sandro Vrbanus srijeda, 11. srpnja 2018. u 06:00

U regiji Norfolk na istoku Engleske po prvi je puta u toj zemlji, a koliko smo vidjeli i u Europi, postavljena tehnologija koja je u stanju prepoznati kada se u automobilima koji prometuju cestom koriste mobiteli. Na nekolicinu prometnih je znakova u mjestima Norwich, Holt, Toftwood i Attleborough postavljen sustav razvijen u lokalnoj kompaniji Westcotec, a koji može prepoznati aktivno korištenje mobitela u vozilima koja se kreću pored ovih znakova.

Korištenje mobitela u vožnji velik je rizik za vozača i ostale sudionike u prometu, a prema nekim istraživanjima povremeno se mobitelom koristi čak 91% vozača. Stoga je svako rješenje koje bi taj broj moglo smanjiti dobrodošlo, smatraju lokalne vlasti u Norfolku.

Cilj nije kažnjavanje nego preventiva

Ovi znakovi koriste senzore kako bi otkrili signal da se mobitel koristi u pojedinom vozilu, i ako otkriju da je to slučaj, uključit će poseban znak upozorenja koji bi trebao vozaču dati do znanja da je zapažen i da bi trebao prestati s telefoniranjem. U slučaju kada se telefonira putem nekog Bluetooth rješenja za rad "bez ruku", signal upozorenja neće biti uključen.

Detektori korištenja mobitela jedino ne mogu otkriti je li vozač taj koji telefonira za vrijeme vožnje ili signal dolazi od nekog od njegovih putnika, no nadležni smatraju kako će prikazivanje upozorenja u svakom slučaju pozitivno utjecati na smanjenje telefoniranja za vrijeme vožnje.

Sustav detekcije ne ispisuje kazne i ne bilježi registracije vozila za koja se smatra da su im vozači u prekršaju, ali prikuplja podatke o telefoniranju u vožnji. Ovako dobiveni statistički podaci omogućit će lokalnoj policiji bolji uvid u stanje na cestama i ciljano provođenje akcija nadzora.