Bezos ponudio NASA-i dvije milijarde dolara za ponovnu šansu u utrci slijetanja na Mjesec

'Vjerujem da ova ponuda, kako tehnički tako i fiskalno, pruža snažne temelje za povratak i ostanak Amerikanaca na Mjesecu', rekao je Jeff Bezos

Matej Markovinović srijeda, 28. srpnja 2021. u 06:00

NASA je još u svibnju prošle godine otkrila svoj veliki projekt Artemis kojim planira 2024. godine vratiti ljudsku posadu na Mjesec, redovno organizirati letove prema njegovoj orbiti i površini te naposljetku izgraditi samoodrživu ljudsku bazu. Budući da se radi o velikom izazovu, NASA je odlučila potražiti partnere te je tada počelo nadmetanje između Muskovog SpaceX-a i Bezosovog Blue Origina.

Naime, riječ je o ugovoru za razvoj i proizvodnju letjelice za slijetanja astronauta na Mjesec početkom 2024. godine te je NASA, potaknuta najpovoljnijom ponudom i prijašnjim uspješnim misijama, tu zadaću dodijelila SpaceX-u, piše HINA.

No, čini se da najbogatiji čovjek na svijetu ne odustaje tako lako, pa je poslao otvoreno pismo direktoru NASA-e Billu Nelsonu, u kojem je ponudio dvije milijarde dolara za pokrivanje njihovih troškova u naredne dvije godine za razvoj i proizvodnju mjesečevog landera, ali uz jedan uvjet – da se Blue Originu ponovno dopusti nadmetanje sa SpaceX-om.

„Umjesto da je (NASA) investirala u dva konkurentna mjesečeva landera kao što je prvobitno i planirano, Agencija je odlučila dodijeliti višegodišnji start vrijedan nekoliko milijardi dolara SpaceX-u. Ta je odluka dokinula tradiciju NASA-inih uspješnih komercijalnih svemirskih programa zaustavivši značajnu konkurenciju u narednim godinama“, navodi Jeff Bezos u pismu.

Iako je Bezosova ponuda podigla veliku prašinu u medijima, NASA na nju još nije odgovorila.

Podsjećamo da će, prema planu, četiri NASA-ina astronauta biti lansirana svemirskom letjelicom Orion u mjesečevu orbitu, gdje će se dva člana posade potom prebaciti na lander SpaceX-a, pa će tako sletjeti na površinu Mjeseca koju će istraživati oko tjedan dana te se vratiti na Zemlju.

Bezosovo pismo u cijelosti možete pročitati ovdje.