Bivši američki marinac želi izrađivati satelite od – gljiva

Kako bi se spriječila daljnja proizvodnja svemirskog otpada koji kruži orbitom, ovaj poduzetnik predlaže da se sateliti izrađuju od prirodnog ali čvrstog materijala, micelija

Sandro Vrbanus nedjelja, 23. svibnja 2021. u 21:10

Max Justice je bivši američki marinac, stručnjak za kibernetičku sigurnost te "kibernetički farmer" s iskustvom u svemirskoj industriji. U posljednje vrijeme bavi se istraživanjem micelija, vegetativnog dijela gljiva, za kojeg misli da ima dovoljno čvrsta vlakna kako bi se od njih mogli raditi – sateliti.

Micelij je do sada korišten kao svojevrsna zamjena za razne oblike plastike, kao materijal za izradu namještaja, gradnju kuća, kao umjetna koža, ali i u prehrani kao zamjena za slaninu. Ovaj svestrani materijal Justice planira iskoristiti za izradu satelita koji ne bi, nakon upotrebe, postali još jedan komad svemirskoga smeća u ionako već zagađenoj orbiti.

Obnovljivi sateliti

Micelij, naime, vrlo teško izgara i ne raspada se na sitne komade kada je pod opterećenjem. To znači da bi pri ulasku u atmosferu, prilikom deorbitiranja satelita načinjenih od ovog materijala, oni većim dijelom ostali netaknuti – tj. u potpunosti bi iz orbite pali na tlo ili u ocean. Dodatno, micelij je i prirodan materijal koji se vrlo brzo može uzgajati, a i kasnije razgraditi.

Justice sada kaže kako će u seriji videa pokazati sve prednosti ovog materijala i objasniti zašto bi baš on bio idealan za izradu neke nove generacije satelita.

Izrada satelita od obnovljivih prirodnih materijala nije revolucionarna ideja. Krajem prošle godine pisali smo o tome da ju Japanu planiraju do 2023. godine lansirati drveni satelit. Justice kaže da će njegov projekt potrajati oko pet godina, a u prvom videu dokazuje izvedivost svojeg koncepta pokazujući kako je micelij otporan na vatru i visoke temperature, te dovoljno čvrst.

"Micelij je vrlo lagan, prirodno pluta na vodi, u stanju je izdržati hladnoću svemira gdje ne treba brinuti da će se hladno 'zavariti' za druge materijale, a u njega je moguće dodati metalna vlakna koja mogu poslužiti za primanje i odašiljanje bilo kakvog radiosignala", poručuje inovator Justice.