Japanci će lansirati prvi drveni satelit

U želji da smanje utjecaj tehnologije na okoliš i minimiziraju količinu novog svemirskog otpada, u Japanu znanstvenici i stručnjaci za drvo rade na korištenju upravo ovog materijala za kućišta satelita

Sandro Vrbanus utorak, 29. prosinca 2020. u 11:57

Neobičnu ideju dobili su znanstvenici sa sveučilišta Kyoto i stručnjaci za drvene materijale japanske kompanije Sumitomo Forestry – zajedničkim snagama istražuju mogućnost primjene drva kao osnovnog materijala za izradu satelita. Prvi korak im je istražiti kako se drvo ponaša u svemiru i kako bi se taj materijal mogao koristiti za razne namjene za koje se sada koriste pretežno metali. Krajnji cilj ove suradnje je do 2023. godine u Zemljinu orbitu lansirati prvi ikada – drveni satelit.

Ovo istraživanje drva kao osnovnog materijala za kućišta moglo bi dovesti do izrade ekološki prihvatljivijih satelita, tj. onih koji ne bi prilikom deorbitiranja za sobom ostavljali svemirsko smeće. Drvo je također korisno jer ne blokira elektromagnetsko zračenje, pa sateliti mogu unutar drvenog kućišta nositi bilo kakvu telekomunikacijsku opremu. Isto tako, drvo neće blokirati niti Zemljino magnetsko polje, što će omogućiti da se na takve satelite postave instrumenti koji će se na njega oslanjati ili će ga proučavati.

Više cvijeća, manje smeća

Osim izgradnje satelita i potencijalnog lansiranja u narednih nešto više od dvije godine, sveučilište Kyoto i Sumitomo Forestry zajednički će se baviti i ispitivanjem mogućnosti da se od drva u svemiru izrađuju i druge strukture, poput nekih mogućih budućih ljudskih nastambi. Za to moraju prije svega razviti konstrukcijske materijale, temeljene na drvu, koji će biti otporni na promjene temperatura i sve oblike svemirskih zračenja.

U orbiti oko Zemlje trenutačno kruži više desetaka tisuća komada raznog svemirskog otpada, ostataka od prijašnjih svemirskih misija, satelita i raketa. Oni se u orbiti kreću brzinama od oko 40.000 km/h i predstavljaju veliku opasnost za sve buduće svemirske misije, pa već sada postoji nekoliko projekata koji aktivno rade na tome da se svemirski otpad počne "čistiti". Japanski projekt drvenog satelita ide ka tome da se spriječi nastanak novog orbitalnog otpada, što je također hvalevrijedna inicijativa.