Bose predstavio AR audio platformu i pripadajuće naočale

Tvrtka Bose predstavila je svoju platformu za poboljšanu stvarnost baziranu na zvuku, koja uz mogućnost implementacije u raznolik spektar uređaja uključuje i razvojne alate

Matija Pavlić subota, 10. ožujka 2018. u 21:00

Tvrtka Bose predstavila je svoju platformu za poboljšanu stvarnost koja se ovaj put ne temelji na video iskustvu, već na onome što je specijalnost tvrtke, zvuku.

Platforma za početak uključuje naočale koja ne uključuje kamere već niz senzora koji mogu registrirati pomicanje glave korisnika, sadrži audio komponentu i omogućuje spajanje naočala s Android te iOS uređajima.

Zahvaljujući ovoj posljednjoj značajki i utvrđenoj GPS poziciji naočale mogu započeti s reprodukcijom zvučnog materijala, na primjer pri posjetu muzeju korisniku započinje zvučni opis određenog umjetničkog djela kada mu se približi ili opis neke zanimljive lokacije kada se nalazi u turističkom obilasku. Slušalice mogu poslužiti i za kontrolu reprodukcije glazbe, tako se na primjer pomicanjem glave može promijeniti pjesma koja se trenutačno reproducira.

Bose je platformu zamislio kao kompletno rješenje namijenjeno integraciji u različite uređaje (na primjer u slušalice ili pak razne druge nosive uređaje), a tvrtka isporučuje i potrebne razvojne alate koji će osigurati potpunu sinergiju s različitim aplikacijama.

Bose će ovo ljeto predstaviti unaprjeđenu inačicu naočala u kombinaciji s razvojnim alatima, a ostvarena je i suradnja s tvrtkama i developerima kao što su ASICS Studio, Strava, TripAdvisor, TuneIn, Yelp, ali i akademskim institucijama kao što su MIT Media Lab i NYU Future Reality Lab.