Britanci testirali svoj dalekometni laserski top snage 50 kW

Laserska bi oružja mogla značajno promijeniti način borbe i troškove povezane s ispaljivanjem pojedinog hica. Britanija je u njihov razvoj uložila već 100 milijuna funti

Sandro Vrbanus subota, 12. studenog 2022. u 15:55

Nakon nedavno obavljenog njemačkog testa, sada je i Velika Britanija objavila kako je uspješno testirala svoje lasersko oružje nove generacije, Laser Directed Energy Weapon (LDEW). Ono se naziva DragonFire, izrađeno je u njihovoj zemlji, a za njega su zaslužne kompanije MBDA, Leonardo i QinetiQ. Testiranja su, kažu iz Ministarstva obrane, pokazala mogućnosti laserskog oružja na više različitih udaljenosti, kao i njegovu preciznost.

Korak bliže operativnoj upotrebi

Postignu li se svi ciljevi u pogledu dometa i snage lasera te preciznosti njegovog sustava za ciljanje i fokusiranje laserske zrake, ovakva oružja imaju potencijal ponuditi vojsci ubojito oružje, k tome relativno jeftino za korištenje.

Testiranje je provedeno na vojnom poligonu Porton Down na jugu Engleske. Iako su tehnički i operativni detalji vezani uz oružje DragonFire proglašeni vojnom tajnom, objavljena su dva zanimljiva podatka. Laser u ovom topu ima snagu reda veličine od čak 50 kW, uz mogućnost povećanja u budućnosti. Prilikom testiranja pogađao je mete udaljene i do 3,4 kilometra, čak i u uvjetima obilne kiše. Kad je riječ o samoj tehnologiji, navodi se da ovaj laser čvrstog stanja kombinira zrake u različitim fazama, kojih se u budućnosti može dodati i više, za veću snagu.

Predstavnici kompanija koje su izradile ovaj tehnološki napredni sustav kažu da je on već sada dovoljno precizan te da može pratiti metu u pokretu i na nju fokusirati svoju zraku. Rezultati testiranja bili su, prema njima, impresivni, a ovo oružje proglasili su najmoćnijim tog tipa u svijetu. Do sada je Ministarstvo obrane s tehničkim partnerima u ovaj projekt uložilo oko 100 milijuna funti.HI-FI EXPERIENCE WEEK

KEF

Od 28.11. do 16.12. 2022. posjeti našu slušaonu na Zagrebačkom Velesajmu i uživaj u KEF Wireless aktivnim zvučnicima.

Kupi

Hibridno integrirano pojačalo

VINCENT SV-737

Bluetooth, WiFi, 20 Hz - 20 kHz, > 90 dB, 47 kOhm, 590 W, WAV, FLAC, APE, LPCM, MP3, ACC, AC3, WMA, 6 x stereo RCA, 2 x Optical, 2 x Coaxial.

24.999 kn 3.317,94 € Kupi

Wireless podni zvučnici

KEF LS60

Visokokvalitetan streaming, Wi-Fi, Apple AirPlay 2, Google Chromecast, Roon Ready, Bluetooth, Spotify, Tidal, Deezer, 26 Hz - 36 kHz, 111 dB.

49.999 kn 6.636,01 € 52.699 kn Kupi