DARPA želi izraditi prijenosne atomske satove koji bi smanjili ovisnost o GPS-u

Sinkroniziranje vremena u modernom ratovanju iznimno je bitno, a satelitska navigacija može se ometati. Stoga američka agencija ima ideju izraditi visoko precizne, ali i prijenosne atomske satove

Sandro Vrbanus utorak, 1. veljače 2022. u 06:00

U modernom ratovanju točno određivanje vremena i sinkroniziranje među zrakoplovima, brodovima, zemaljskim postrojbama, navođenim projektilima i artiljerijom ključ je uspjeha, kažu iz američke obrambene agencije za modernu tehnologiju DARPA. Trenutačno se za precizno mjerenje i sinkroniziranje vremena, do razine nanosekunde, većinom koristi globalni sustav satelitske navigacije GPS.

Međutim, signali GPS-a mogu se relativno lako ometati, što ugrožava brojne aktere i prijeti uspješnosti vojnih operacija. Pogreška u mjerenju vremena od samo nekoliko milijarditih dijelova sekunde može se prevesti u netočno izmjerenu lokaciju, dovesti do pogreške od metra ili više, a to u današnje vrijeme nije prihvatljivo. Kako, stoga, precizno mjeriti vrijeme, bez oslanjanja na GPS? Moguči odgovor leži u – atomskim satovima.

Traži se mobilno i precizno rješenje

Atomski satovi danas su veliki, skupi i osjetljivi, i nisu namijenjeni korištenju u pokretu. Stoga DARPA sada pokreće program ROCkN (Robust Optical Clock Network), unutar kojeg žele razviti optičke atomske satove koji bi bili maleni i lagani, a opet s dovoljnom preciznošću za napredno korištenje izvan laboratorija. Projekt će se oslanjati na DARPA-ina istraživanja u proteklih desetak godina, koja su izrodila precizne optičke atomske satove, i pokušati ih pretvoriti u mobilne. Već sada je jasno da oni neće biti precizni kao laboratorijski, ali trebali bi biti dovoljno točni za naprednu vojnu uporabu, odnosno kao zamjena za GPS.

"U slučaju da uspijemo, ovi optički satovi će omogućiti 100x povećanje preciznosti, odnosno smanjenje grešaka u mjerenju vremena, u odnosu na postojeće mikrovalne atomske satove i donijeti nanosekundnu preciznost s nekoliko sati na mjesec dana", izjavila je voditeljica ovog programa Tatjana Čurčić.

Za avione i brodove

Program je podijeljen u dva dijela. Prvim se planira izraditi maleni, prijenosni i precizni optički atomski sat. On bi trebao biti načinjen tako da ga se može postaviti na borbeni avion ili u satelit, a morao bi zadržati preciznost mjerenja vremena na razini pikosekunde (bilijuntog dijela sekunde) najmanje 100 sekundi. K tome, mora biti otporan na vibracije, razlike u temperaturi i ubrzanja kakva se mogu susresti u avionima, vozilima ili satelitima.

Drugi dio programa fokusirat će se na nešto veći, ali i dalje mobilni optički sat s do sada neviđenom preciznošću za taj tip uređaja. Njega bi se postavljalo na ratne brodove ili u šatore na samom bojištu, a pružao bi preciznost na razini nanosekunde (milijarditog dijela sekunde), dakle usporedivo s GPS-om, najmanje 30 dana.

Projekt ROCkN imat će dvije faze u trajanju po dvije godine. U prvoj će se fazi razvijati fizikalni model, a u drugoj će biti izrađeni i potpuno funkcionalni optički atomski satovi.